Haydar Şeşo: Yabancı güçlerin Şengal’den çıkması zaruridir

Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo, Şengal Anlaşması’nın bir an önce hayata geçmesini beklediklerini söyledi. Şeşo, bölge için atanan yöneticilerin de Şengal halkının onayı ile gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haydar Şeşo: Yabancı güçlerin Şengal’den çıkması zaruridir

Rûdaw'ın haber bültenine katılan Haydar Şeşo, Şengal Anlaşması'na dair değerlendirmelerde bulundu. 

Bugün, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci başkanlığında bir heyetin Musul Valisi ile birlikte Şengal’e bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Şeşo, “İkinci defa bu düzeyde bir ziyaret gerçekleştiriliyor. Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal anlaşmasının hayata geçirilmesi kapsamında incelemelerde bulunmak ve Şengalli yetkililerle görüşmek üzere gerçekleştirilen bir ziyaretti. Ziyaret esnasında Şengalli olmayan güçlerin bölgeden çıkarılması gerektiği bir kez daha vurgulandı. Bu çok zaruri bir konu. Tabi bunların bir kısmı Heşdi Şabi’ye bağlı güçler” dedi.

“Sözkonusu güçlerin bölgeden uzaklaştırılması için belirlenen bir tarih var mı” sorusuna Haydar Şeşo, “Bir tarih var ancak bu toplantıda tarihten bahsedilmedi. Bu konunun Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümet heyetleri arasında gerçekleştirilecek toplantıda netleştirilmesini bekliyoruz. Ancak tabi anlaşmanın en erken zamanda pratikte hayat bulmasını umuyoruz. Şengal halkının beklentisi bu yönde” diye konuştu.

Şengal’de yerel bir polis gücünün kurulmasının planlandığını hatırlatan Şeşo, “2500 kişilik bir yerel güçten bahasediliyor. Bu gücün içerisinde 2000 kişinin yani yüzde 80’inin Ezidi Kürtlerden, diğer 500’ünün ise Müslüman Kürtler ve Araplardan oluşması planlanıyor. Bu güç İçişleri Bakanlığı’na bağlı olacak” bilgisini paylaştı.

Şengal’e kaymakam atanacak isimler ve bu konudaki söylentilere değinen Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo, “Bu konuda şimdiye kadar Şengal halkına danışılmadı. Bu nedenle Şengal için belirlenecek olan idari yöneticilerin halkın görüşü alınarak atanması çok daha sağlıklı olacaktır” değelendirmesinde bulundu.

“Bugün Şengal hem Kürdistan’ın hem de Irak’ın bir parçasıdır. Şengal’in savunması ve güvenliği sadece Şengal halkına ait olamaz” diyen Şeşo, Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşma gereği Şengal’in genel savunmasının da iki taraf arasında garanti altına alınması gerektiğini söyledi.

Haydar Şeşo, “Bahsedilen yerel polis ilçe ve yerleşim yerlerinin güvenliğini sağlayacaktır. Fakat Şengal’in çevresi ile olan sınırları, Suriye ile Arap bölgeleri ile olan sınırının güvenliği devletin görevidir. Bunu Peşmerge ve Irak ordusu sağlayacak” ifadelerini kullandı.