Başkan Barzani'den IŞİD, Musul, ekonomi ve siyasi kriz üzerine önemli açıklamalar

Başkan Mesud Barzani, başkent Erbil'deki dış ülkelerin konsolos ve temsilcileriyle düzenlediği toplantıda Irak'ın parçalı halinden dolayı kimsenin Kürtleri suçlayamayacağını, 2003 öncesi ve sonrası da Irak'taki demokrasi, eşitlik ve federalizmin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirdi.

Başkan Barzani'den IŞİD, Musul, ekonomi ve siyasi kriz üzerine önemli açıklamalar

Dış ülke Büyükelçi ve temsilcileriyle yıllık olağan toplantısını gerçekleştiren Başkan Mesud Barzani, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Erbil-Bağdat ilişkileri hakkında da konuşan Başkan Mesud Barzani, Irak'ın parçalı halinden dolayı kimsenin Kürtleri suçlayamayacağını, 2003 öncesi ve sonrası da Irak'taki demokrasi, eşitlik ve federalizmin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi:

"29 Eylül'deki Bağdat ziyaretimde Musul operasyonunun yanı sıra Başbakan Abadi ile Kürdistan'ın bağımsızlığı meselesini de ayrıntılı konuştuk. Kendileri de süreç sonunda yeni trajedilerin yaşanmaması için diyalog yollarının açık olması gerektiğini belirttiler”

Peşmerge olmasa Musul operasyonu başlayamazdı

Başkan Barzani, Musul operasyonunun başlaması için Peşmerge'nin Irak ordusuna yardım edeceği sözü verdiğini, operasyonun bu esas üzerinden şekillendiğini ve Peşmerge'nin yardımı olmaksızın Musul operasyonunun başlatılmasının zor olduğunu söyledi.

Başkan Barzani şu ifadeleri dile getirdi:

"Musul'u IŞİD'e teslim edenler, operasyonun başlamasını engellemek istediler. Kendilerinin başaramadıklarını başkalarının başarmasını istemediler. Çünkü onlar kırılmıştı.

Geçtiğimiz yılın 29 Eylül'ünde Bağdat'a yaptığım ziyarette, Irak Başbakanı ve ilgili kesimlerle yaptığımız anlaşma sonucu, Peşmerge Güçleri ve Irak ordusu işbirliğiyle Musul operasyonu başlatıldı.

Peşmerge çok kısa sürede kendisi için belirlenen bölgeleri IŞİD'den temizledi. Bu sayede bugün Irak ordusu, Musul'da ilerleyebiliyor. Eğer Peşmerge ve Irak ordusu arasında işbirliği olmasaydı, operasyonun başarı şansı olamazdı."

IŞİD yenilse de farklı bir örgüt çıkabilir

Başkan Mesud Barzani IŞİD'in büyük bir yenilgi aldığını ancak bunun terörün biteceği anlamına gelmediğini belirterek şunları söyledş:

Terörün yenilmesi için terörü besleyen radikal ideolojilere karşı ekonomik, siyasi ve toplumsal alanda ortak uluslararası işbirliği ve mücadeleye ihtiyaç vardır.

Ekonomik kriz

Petrol fiyatlarındaki aşırı düşüş ve savaşın getirdiği ağır yükten dolayı Kürdistan bölgesine göçen göçmelnlerin Kürdistan bölgesinin yükünü ağırlaştırdığını belirten Başkan Barzani bunun büyük bir ekonomik krize yol açtığını belirterek şunları söyledi:

IŞİD terörünün yenilmesiyle birlikte sığınmacıların tekrar yurtlarına dönmesi, petrolün yeniden değer kazanması ve hükümetin reformlarının hayata geçmesiyle, ekonomimizin düzeleceğine inanıyorum.

'Siyasi krizin aşılacağına inanıyorum'

Başkan Barzani, Kürdistan bölgesindeki siyasi krizin giderilmesi için sürdürülen çalışmalarla ilgili siyasi tarafların diyaloglarının devam ettiğini ve bu süreç sonunda olumlu bir neticenin ortaya çıkmasını umut ettiklerini söyledi.

Toplantı sonunda dış ülke Büyükelçi ve temsilcileri de Başkan Barzani'ye teröre karşı göstermiş olduğu duruşundan dolayı teşekkürlerini sunarak, kendisi ve Peşmerge'ye başarı dileklerini ilettiler.

Toplantı da Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa da Kürdistan'ın uluslararası alanda tanınırlığını sağlayan ülke büyükelçileri ve temsilcilerine bu tanıtımdaki katkılarından dolayı bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi.