ABD'li Emekli General: Trump'ın Kürdistan'a bakışı Obama'dan farklı

Düşünce kuruluşu Londra Politik Araştırma Merkezi (London Center for Policy Research) bünyesindeki Dünya İşleri Konseyi ve Kürt İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde (KHRW) çalışmalar yürüten ABD'li Emekli General Earnie Audino, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın, Ortadoğu ve Kürdistan politikalarına dair Kürdistan 24'e önemli değerlendirmelerde bulundu.

ABD'li Emekli General: Trump'ın Kürdistan'a bakışı Obama'dan farklı

Audino, Trump'ın Obama'dan farklı olarak Kürdistan'ı önemli bir stratejik müttefik olarak gördüğünü söyledi. ABD enerji ihtiyacının da bunu gerektirdiğini ifade eden Audino, şöyle konuştu: "Kürdistan ile ABD arasındaki ittifakı güçlendiren 5 temel fayda başlığı bulunmaktadır. Birincisi; DAİŞ, Kürtler olmadan yok edilemez. İkincisi; Cihadist yapılar modern bir Sünni güç olmadan bertaraf edilemezler. Üçüncüsü; ABD dış siyasetinin demokrasinin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu bölgelerden biri de Kürdistan'dır. Dördüncüsü; ABD'nin Körfez bölgesi politikaları bağımsız Kürdistan ile daha güçlü olacak. Sonuncusu; ABD'nin enerji ihtiyacının olması ve bu enerjinin Kürdistan'da var olması.”

BAĞDAT DURAĞI KALDIRILACAK

Trump döneminde ABD'nin Kürdistan ile ilişkilerinin çok daha güçleneceğini ifade eden emekli general Earnie Audino, "Bana göre Trump'un iş başına gelmesiyle aradaki Bağdat durağı kaldırılacak ve Kürdistan'a doğrudan silah yardımları gerçekleşecektir. Bu biraz zaman alabilir ama; bana göre Trump, Kürdistan'a ilgili Obama'dan çok farklı davranacak” ifadelerini kullandı.

KÜRTLERİN BİRLİKLERİNİ OLUŞTURMALARI GEREKİYOR

Trump'ın, işbaşına geldikten sonra önceliğini iç politikaya vereceğini belirten Audino,”Dış siyasette bu biraz zaman alabilir; çünkü dış siyaset açısından dostu, düşmanı tanıma süreci var. Her şeye rağmen Trump açısından Kürtlerin bağımsızlığı ve birliği çok önemli. Bu açıdan şunu söyleyebilirim. Kürtlerin birliklerini oluşturmaları gerekiyor. Çünkü Musul'un kurtarılması ardından bazı güçlerin Kürt halkı ile yönetim elitlerinin arasını açmak için girişimlerde bulunacaklarını öngörüyorum. ABD, Kürtlere hak ettikleri değeri verecektir ve Amerikan halkının Kürt halkına sevgi ve saygısı var. Kürtlere de şunu söyleyebilirim. Bu vakit Kürtlerin pasif ve parçalı kalmalarının vakti değildir” diye konuştu.

WASHINGTON'DA BAĞIMSIZLIĞA KARŞI BİR DURUŞ OLMAYACAK

ABD'nin Kürdistan'ın bağımsızlığı konusundaki pozisyonuna dair de değerlendirmelerde bulunan Earnie Audino, şunları söyledi: "Washington'da referandum ve Kürdistan'ın bağımsızlığıyla ilgili çok yoğun ve olumlu tartışmalar var. Bu tartışmaların merkezinde Kürtlerin referandumla kararlarını verip bağımsızlıklarını ilan etmeleri tavrı belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor ve Washington'da buna karşı bir duruşun oluşabileceğine kanaat getirmiyorum.”