Başkan Barzani: Kerkük’te evlatlarımızın kanının dökülmesinin bedeli ağır olur!

Başkan Mesud Barzani Kerkük’ün birlikte yaşamın ve kardeşliğin şehri olduğunu belirterek güvenlik güçlerince Kürt göstericilere karşı şiddet kullanılmasının ve Kürt kanının dökülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başkan Barzani:  Kerkük’te evlatlarımızın kanının dökülmesinin bedeli ağır olur!

Başkan Barzani "Kerkük'te evlatlarımızın kanının akıtılmasının bedeli ağır olacaktır" dedi.

Başkan Mesud Barzani Kerkük’te yaşanan gerilime ve Kürt göstericilere silahla karşılık verilmesi hakkında bir açıklama yaptı.

Barzani “Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kerkük’teki genel merkezinin açılmasını engelleme bahanesiyle bir grup birkaç gündür Erbil-Kerkük yolunu kapatarak vatandaşların normal hayatlarını sürdürmelerine ve gidiş gelişlerine izin vermiyor, üstelik Kerkük halkı için çok olumsuz ve tehlikeli bir durum yaratıyorlar" dedi.

“Kerkük'te evlatlarımızın kanının akıtılmasının bedeli ağır olacaktır”

“Kerkük'ün birlikte yaşamın, kardeşliğin ve birliğin örneği olan bir kent olması gerektiğini her zaman vurguladık” diyen Başkan Barzani şu ifadelere yer verdi:

“Ancak bu uygunsuz ve hukuka aykırı davranışlar fitne yaratmaya, bir arada yaşamı yok etmeye yönelik girişimlerdir. Kerkük'te son birkaç gündür güvenlik güçleri ile polisin kaosa neden olan bu yasa dışı davranışlara engel olmaması, bugün ise Kerkük'te Kürt gençlerine ve göstericilere karşı şiddet uygulanması oldukça şaşırtıcıdır.

Bu tür davranışlar kabul edilemez ve çok kötü sonuçlar doğurur. Kerkük'te evlatlarımızın kanının akıtılmasının bedeli ağır olacaktır.”

Başkan Barzani kaosa son verilmesi için Irak Başbakanından harekete geçmesini isteyerek, “Kerkük ve diğer bölgelerin bir arada yaşamını ve istikrarını doğrudan hedef alan bu zulme, baskıya, ayrımcılığa ve engellere son vermeye çağırıyorum” dedi.

Ne olmuştu?

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Kerkük’te Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın ana karargah olarak kullandığı KDP’nin eski merkez binasının tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenledi.

Protestocular, 2017 yılına kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olayda 1 kişi hayatını kaybederken 7 kişi de yaralandı.