Başkan Barzani: Referandumdan 'hayır' çıkarsa istifa ederim

Başkan Barzani: Referandumdan 'hayır' çıkarsa istifa ederim

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani,  Şark Al Avsat Gazetesi'ne verdiği röportajda, bağımsızlık referandumundan 'hayır' sonucunun çıkması halinde istifa edeceğini söyledi.

Bağımsızlık referandumunun Kürdistan’daki siyasi tarafların ortak kararı olduğunu hatırlatan Başkan Barzani, “Tarihi bir sürece doğru adım atıyoruz. Bu karardan geri dönme gibi bir durum söz konusu değildir, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu belirlenen tarih olan 25 Eylül’de yapılacak” dedi.

Referandumun ertelenmesine yönelik dile getirilen isteklere de değinen Başkan Barzani, şöyle konuştu:

“Bu benim tek başıma karar vereceğim bir durum değil, Referandum Yüksek Komisyonu ve Kürdistan’daki siyasi partilerin komisyonda temsilcileri var, ancak bu komisyon referandum hakkında ortak bir karar verebilir. Referandumun ertelenmesini isteyenlere sormak istiyorum 25 Eylül’de yapılacak olan referandum ertelendiğinde, daha sonra yapılacak olan referandumun sonuçlarını kabul eden bir belgeye imza atabilecekler mi?”

'Hayır' çıkarsa istifa ederim' 

“Biz referandumu halkın oyuna sunuyoruz, ben halkıma karşı olan görevimi yerine getirmek istedim, olur da Kürdistan halkı bağımsızlık referandumunu reddederse bu karara saygı duyar, normal yaşamıma devam ederim, olur da Kürdistan halkı referandum için 'hayır' derse görevimden istifa ederim çünkü artık çalışmam için bir sebep kalmaz”

‘Bağımsızlık referandumuna yönelik coşku ve sevincine tanık oluyoruz’

“Her gün Kürdistan halkının bağımsızlık referandumuna yönelik coşku ve sevincine tanık oluyoruz. Kürdistan halkı oy vermeye hazır. Almanya’nın Köln şehrinde bağımsızlık referandumuna destek için düzenlenen festivalde de bunu çok net bir şekilde gördük ve Kürdistan halkı tek yürek  ve sesle bağımsızlık referandumuna ‘evet’ dedi. Bu da çok açık ve net bir şekilde Kürdistan halkının düşüncelerini göstermektedir. Bu sonuçtan korkanlar ya da inanmayanlar olabilir bu da demokrasinin bir yönüdür. Referandumun amacı da ‘Kürdistan’ın bağımsızlığını istiyor musun?’ sorusuna demokratik bir şekilde cevap bulmaktır. Referandum sonuçlarından büyük bir çoğunlukla ‘evet’ çıkacağını düşünüyorum.”