Başkan Barzani ve İngiltere Başbakanı Johnson Londra’da bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da Başbakan Boris Johnson ile bir araya geldi.

Başkan Barzani ve İngiltere Başbakanı Johnson Londra’da bir araya geldi

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da Başbakan Boris Johnson ile bir araya geldi.

Boris Johnson, Başkan Barzani'yi Downing Stree 10 Numaradaki Başbakanlık ofisinin kapısında karşıladı. iki lider covid-19 önlemleri kapsamında tokalaşmadan dirsek teması ile selamlaştı.

Johnson ve Başkan Barzani daha sonra baş başa görüşme için Başbakanlık ofisine geçti. 

Görüşmeye İngiltere’nin Bağdat Büyükelçisi Mark Bryson-Richardson’ın da katıldığı öğrenildi.

40 dakika süren görüşme sora erdi.

Görüşme sonrası resmi Twitter hesabından açıklama yapan Barzani, "İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya gelmekten büyük memnuniyet duydum. Kürdistan Bölgesi-İngiltere ilişkilerini, artan terör tehdidini, bölgesel istikrarı ve ekonomi de dahil olmak üzere potansiyel işbirliği alanlarını görüştük. Başbakanın Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki bağları daha da güçlendirme konusundaki kararlılığını takdir ediyorum" ifadelerini kullandı.

Barzani, üç günlük resmi ziyaret kapsamında İngiltere’de gitmişti. 

Kürdistan Bölgesi Başkanı, ziyaretinin ilk gününde İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile görüştü, ardından İngiltere Parlamentosu Kürdistan Dostluk Grubu ile akşam yemeğinde bir araya geldi.

Dün de Lordlar Kamarası Başkanı John McFall ve Dışişleri Bakanı Liz Truss ile görüşen Barzani, son olarak eski Başbakan John Major tarafından kabul edildi.

Barzani görüşmede, 1991 yılında BM Güvenlik Konseyi’nin 5 Nisan 1991’de 688 sayılı kararı alarak Kürdistan’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesine vesile olan Major ve diğer dost ülkelere Kürdistan halkı adına teşekkürlerini iletti. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD, Fransa ve İngiltere’nin desteği ile 5 Nisan 1991’de 688 sayılı karar ile Güney Kürdistan’da Baas rejiminin saldırılarına karşı uçuşa yasak bölge ilan etmişti.

Oluşturulan uçuşa yasak bölge ile Kürdistan Bölgesi de facto olarak özerk bir bölge oldu. Kararın alınmasında dönemin İngiliz Başbakanı John Major’ın büyük etkisi olmuştu.