Başkan Mesud Barzani'den Mukteda es-Sadr'ın kararına ilişkin açıklama

Başkan Mesud Barzani, Sadr Hareketi parlamenterlerinin Irak Meclisi’nden istifa etmesine ilişkin açıklama yaptı. Barzani açıklamasında “Sadr’ın kararına saygı duyuyoruz” dedi.

Başkan Mesud Barzani'den Mukteda es-Sadr'ın kararına ilişkin açıklama

Dün Mukteda es-Sadr yayınladığı bir mektupta Meclis’teki Sadr Hareketi parlamenterlerin istifa etmesi talimatı verdi. Ardından Sadr Hareketi parlamenterleri toplu istifalarını Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi’ye sundu. Halbusi, parlamenterlerin istifasını yayınladı.

Başkan Barzani bugün konuya ilişkin resmi Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Başkan Mesud Barzani “Sayın Mukteda es- Sadr'ın kararına saygı duyuyoruz ve bundan sonraki gelişmeleri takip edeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Mukteda es-Sadr, hareketin Parlamento Grup Başkanı Hasan Azeri’ye gönderdiği mektupta, Sadr Grubu vekillerine, istifalarını Meclis Başkanı'na sunmaları çağrısı yaptı.

Sadr mektubunda bu süreçte görev alan milletvekillerine ve ayrıca da kendileri ile birlikte “Vatanı Kurtarma İttifakı” kuran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egemenlik Koalisyonu’na da teşekkür etti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Ekim 2021’de yapılan genel seçimlerde Sadr’ın grubu 329 sandalyeli Parlamentoda birinci partisi olmuş ve 73 sandalye kazanmıştı.

Sadr, KDP ve Parlamentodaki Sünni çatı kuruluş Egemenlik Koalisyonu ile hükümeti oluşturmak için üçlü ittifak kurmuştu.

İttifak, Başbakanlık için Cafer Sadr’ı ve Cumhurbaşkanlığı için ise Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed’i desteklediğini duyurmuştu.

Mektubunda Cafer Sadr’a da teşekkür eden Sadr, bu adımların “ülkenin belirsiz bir geleceğe sürüklenmesini engellemek adına atıldığını” belirtti.

Sadr, 3 gün önce Parlamentoda muhalefet saflarına geçeceklerini duyurmuş ve vekillerinin istifa dilekçelerini de hazırlamalarını istemişti.

Öte yandan Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'nin de istifa dilekçelerini imzaladığı öğrenildi.

Irak’ta Şii taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık, siyasi tıkanıklığa ve yeni hükümetin kurulamamasına neden oluyor.