ABD’li firmalar Kürdistan’da güneş enerjisinden elektrik üretme projeleri için hazır

Kürdistan Bölgesi’nin Başkenti Erbil’de bulunan ABD konsolosluğu siyasi ve ekonomi bölümü yetkilisi bugün elektrik bakanlığını ziyaret ederek, ABD’li firmaların güneş enerjisinden elektrik üretme projeleri için hazır olduklarını belirtti.

ABD’li firmalar Kürdistan’da güneş enerjisinden elektrik üretme projeleri için hazır

Kürdistan Bölgesi Elektrik Bakanlığı’ndan bugün yayımlanan açıklama şu şekilde: “Elektrik Bakanı Kemal Mihemed Salih ile ABD Erbil Konsolosluğu Siyasi ve Ekonomi Bölüm Yetkilisi Dou Tiantawach bir araya geldiler. Görüşmede ABD’li firmaların güneş enerjisinden 400 KV elektrik üretme projesi, Sersing kasabasındaki petrol kuyularında arta galan gaz ve Skada projeleri konusunda Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında gelişebilecek işbirliği konuları ele alındı.”

Açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Zaxo, Soran, Germiyan ve Raperin bölgelerinde hidropower projeleriyle 300 Megawat elektrik üretimi hususu görüşüldü. Aynı zamanda ABD’den 140’ıncı madde kapsamında kalan Şêxan, Mexmûr ve Cebara’ da elektrik dağıtım noktaları oluşturması talep edildi.”

Görüşemede Kürdistan Bölgesi Elektrik Bakanı’nın ABD’li yetkiliye, Irak için elektrik sektörü konusunda ABD ve diğer ülkeler tarafından yapılan borç ve yardımların şu ana kadar Kürdistan Bölgesi’ne hiç bir yansımasının olmadığı bilgisinin verildiği ifade edildi.

Petrol kuyularında arta kalan gaz maddesiyle elektrik üretimi ve akıllı elektrik saatleri projelerinin çok değerli olduğuna dikkat çeken ABD’li yetkili görüşmenin sonunda, ABD temsilciliklerinin bu projeleri çok yakından takip ettiğini ve değerli gördüğünü belirttiği aktarıldı.