Başkan Neçirvan Barzani, Bağdat'ta Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Bağdat'ta Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi. İkili Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Başkan Neçirvan Barzani, Bağdat'ta Irak Başbakanı Sudani ile görüştü
Foto:Rudaw

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere bugün Bağdat’a giden Başkan Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüştü.

İki lider görüşmede Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkileri ve yaşanan sorunları masaya yatırdı.

“Ulusal konulara ilişkin görüşler dile getirildi”

Görüşmenin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak genelinde hizmet sunma ve vatandaşların taleplerini karşılama konusundaki kararlılığının vurgulandığı belirtildi.

Açıklamada, “Toplantıda tüm ulusal konulara ilişkin görüşler dile getirildi ve Irak federal hükümetinin ulusal çaptaki ekonomi ve sosyal programının her alanda uygulanması tartışıldı” denildi.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden açıklama

Irak Başbakanlık ofisi de Irak Başbakanı Şiya Sudani'nin Başkan Neçirvan Barzani ile ulusal meseleleri de içeren bir dizi konuyu görüştüğünü bildirdi.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Irak Başbakanı Sudani, bugün Bağdat'a giden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Açıklamada, “Başbakan, Irak hükümetinin hizmet sağlama ve Irak genelinde vatandaşların beklentilerini karşılama konusundaki ciddiyetini vurguladı” ifadeleri yer aldı.

Görüşmede, Irak hükümetinin hedeflerini pekiştirmek ve kapsayıcı kalkınmayı başarıyla devam ettirmek amacıyla hükümetin reform tedbirlerinin tüm ulusal siyasi güçler tarafından desteklenmesinin önemi vurgulandı.

Ayrıca açıklamaya göre görüşmede, iki lider, hizmetlerin, geçim kaynaklarının ve ekonominin iyileştirilmesini engelleyen tüm idari engellerin aşılmasını da ele aldı.

Şii Koordinasyon Çerçevesi yöneticileriyle de görüşecek

Bu görüşmenin ardından Başkan Neçirvan Barzani’nin Şii Koordinasyon Çerçevesi yöneticileriyle de görüşmesi planlanıyor.

Rûdaw’a konuşan Irak Yüksek İslam Konseyi sözcüsü Ali Difai, "Devleti Yönetme İttifakı bileşenleri arasındaki siyasi anlaşmalar, Irak Federal Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kararları, 2024 bütçesi, Irak Başbakanı Sudani’nin Washington’a yapacağı ziyaret ve daha birçok konu gündeme gelecektir” dedi.

Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu liderlerinden Arif Hammami de, “Koalisyon hükümetini oluşturan güçler arasındaki anlaşma, petrol konusunu, Kürdistan Bölgesi’ndeki Hükümeti çalışanların maaşları, Başbakanın Washington ziyareti ve hükümet çalışmalarının gözden geçirilmesi gibi konular masada olacak” diye belirtti.

Sudani’nin başbakanlığında kurulan koalisyon hükümeti, "Devleti Yönetme İttifakı" tarafından oluşturuldu.

İttifak, Şii Koordinasyon Çerçevesi ile Sünni Egemenlik Koalisyonu, Azim Koalisyonu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Hristiyan Babiliyyun Koalisyonundan oluşuyor.