Kazimi’den silahlı gruplarla ilgili önemli adım

Kazimi’den silahlı gruplarla ilgili önemli adım

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin terör örgütü DAİŞ’ten kurtarılan kentlerde bulunan silahlı milislerin çıkarılması için çalışma başlatacağı belirtildi.

Başbakanlık ofisinden edinilen bilgiye göre, Mustafa Kazimi hükümet kabinesinin tamamlamasının ardından, DAİŞ’ten kurtarılan kentlerdeki durumun normale dönmesi için yol haritası çizecek.

Kazimi’nin söz konusu bölgelerde bulunan milis gruplarından dolayı evlerine dönemeyen vatandaşların, evlerine dönmesini istediği kaydediliyor.

DAİŞ’ten kurtarılmış kentlerde 4 yıldır varlığını sürdüren milis gruplardan dolayı ciddi bir sivil nüfus evlerine dönemiyor.

Irak Parlamentosu Başkanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Misyonu ve bazı siyasi partiler Kazimi’nin bu girişimini destekliyor.

Kazimi’nin bu girişiminin birtakım sorunlarla karşılaşacağını kaydeden bazı analistler, geçtiğimiz dönemde aşiretlerin benzer adımlarının başarısızlıkla sonuçlandığını ifade ediyor.

DAİŞ’ten kurtarılan bölgeleri terk etmeyi kabul etmeyen gruplar; Ketaib Hizbullah, Nuceba Hareketi, Asaib Ehli Hak, Bedir Örgütü ve İran tarafından desteklenen diğer bazı gruplardan oluşuyor.

Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, söz konusu grupların bulunduğu bölgelerin, halka kapalı olduğunu ve göçmenlerin o bölgelerde bulunan evlerine dönemediklerini belirtiyor.

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Abdulhalik Azavi ise, DAİŞ’ten kurtarılan bölgelerde durumun normalleştirilmesinin Kazimi’nin kabinesine güvenoyu verenlerin öncelikli talepleri arasında yer aldığını, bu nedenle Kazimi’nin sorunu çözmek için çalıştığını dile getirdi.

Azavi, 60 bini aşkın Sünni Arap’ın akıbetinin bilinmediğini, bunlardan birçoğunun öldürülüp toplu mezarlara gömüldüğünü ifade etti.

Irak İnsan Hakları Komisyonu verilerine göre, ülkede evini terk etmek zorunda kalmış 1 milyon 300 bin göçmen bulunuyor.