Başkan Neçirvan Barzani Tahran'a ulaştı

Resmi davet üzerine İran’a hareket eden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile beraberindeki heyet Tahran’a ulaştı.

Başkan Neçirvan Barzani Tahran'a ulaştı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tahran Uluslararası Havalimanına saat 18.30'da ulaştı. Başkan Barzani'yi İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Ali Beg ve bir dizi yetkili karşıladı.

Başkan Barzani'nin ve beraberindeki heyetin İranlı yetkililerle görüşmesinin yarın başlayacağını aktarıldı.

Başkan Neçirvan Barzani'nin üst düzey İranlı yetkililerle Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çatışmalardan uzak tutulması dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmesi bekleniyor.

Başkan Neçirvan Barzani İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla Tahran’a yaptığı resmi bir ziyaret çerçevesinde  İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Neçirvan Barzani’ye Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcıları Cafer Şeyh Mustafa ile Mustafa Seyid Kadir,  İçişleri Bakanı Reber Ahmed’in yanısıra Kürdistan Bölgesi yetkilileri eşlik ediyor.

Bakawan: İran ile ilişkilerin normalleşmesi Kürdistan Bölgesi açısından iyi olacak

Fransa Irak Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Adil Bakawan, İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerin normalleşmesinin Kürdistan Bölgesi için çok iyi olacağını belirterek, “Çünkü Kürdistan Bölgesi bundan güvenlik, istikrar ve ekonomik büyüme alanlarında faydalanacak. Diğer yandan İran’la ilişkilerin normalleşmesi doğrudan Kürdistan Bölgesi’nin statüsü üzerinde stratejik tehdit haline gelen Iraklı aktörlerle ilişkilerin normalleşmesi anlamına da gelecek” yorumunu yaptı.

Başkan Neçirvan Barzani, başbakanlığı döneminde iki kez ve Kürdistan Bölgesi Başkanı olarak da bir kez Tahran'ı ziyaret etmişti. Son olarak 3 Ağustos 2021 tarihinde Tahran’a giden Neçirvan Barzani, yeni Cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi’nin yemin törenine katılmıştı.

O süreçten bu yana İran, başkent Erbil'e iki kez füze saldırısı düzenledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 13 Mart 2022'de Kar Grubu'nun sahibi Kürt iş insanı Şeyh Baz Berzenci’nin evini “Mossad karargahı” olduğu bahanesiyle füzelerle hedef aldı.

İkinci saldırı ise 15 Şubat 2024 tarihinde Falcon Group sahibi Kürt iş insanı Peşrew Dizayi’nin evine yönelik oldu. Bu saldırıda Peşrew Dizayi’nin yanı sıra henüz 11 aylık kızı Jina, evinde misafiri olan Iraklı bir iş insanı ve evdeki çalışanlar hayatını kaybetti.

Her iki saldırının ardından da hem Kürdistan Bölgesi ve hem de Irak hükümetleri soruşturma yürüttü ve Tahran’ın iddialarının “gerçeği yansıtmadığını” açıkladı.

Öte yandan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana İran yanlısı Iraklı silahlı gruplar Erbil’deki ABD ve koalisyon güçlerine en az 18 drone ve füze saldırısı düzenledi.

Debağ: Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyareti İran açısından özel bir öneme sahip

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Debağ, Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin İran açısından özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, “İran İslam Cumhuriyeti ile Kürdistan Bölgesi arasında uzun bir süreden beri stratejik ittifak var” dedi. Debağ, İran'ın Irak'taki Kürtleri müttefik olarak gördüğünü söyledi.

"İran Irak'taki Kürtleri stratejik müttefiki görüyor"

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisine göre, Neçirvan Barzani ile İranlı yetkililer arasındaki görüşmelerde, Irak'taki Kürtleri "stratejik müttefiki" gören İran ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki dostluk ve stratejik ittifaka vurgu yapılacak.

Bölgedeki mevcut siyasi, tarihi ve coğrafi durumdan kaynaklı ne  İran'ın Kürdistan Bölgesi'nden ne de Kürdistan Bölgesi’nin İran’dan vazgeçmesinin kolay olmadığını belirten Debağ, ancak Kürt siyasi partilerinin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirilmesi konusunda ortak söyleme sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.