Başkan Neçirvan Barzani'den yeni yıl mesajı

Başkan Neçirvan Barzani yeni yıl vesilesiyle yayımladığı mesajında, 2023’te iç siyasi çekişme ve anlaşmazlıkların Kürdistan'ın Irak'ta ve yurt dışında anayasal haklarını elde etme yeteneği ve konumunu olumsuz yönde etkiledi bir olduğunu söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani'den yeni yıl mesajı

2024’e girerken Başkan Neçirvan Barzani’de yeni yıl mesajı geldi. Başkan Barzani, mesajında onurlu şehit aileleri, kahraman Peşmergeler ve iç güvenlik görevlileri, tüm bileşenler, Irak’ın halkları ve tüm dünyanın yeni yılını kutlayarak, yeni yılda barış ve huzur getirmesini diledi.

Barzani mesajında  bölgede, Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde yaşanan siyasi, güvenlik, ekonomik ve diğer sorun ve krizlerin sonuçları nedeniyle birçok tehlike ve zorlukla karşı karşıya kalınan zor bir yılın geride bırakıldığını dile getirerek şunları söyledi:

“İç siyasi anlaşmazlık ve çekişmeler, Kürdistan'ın konumu üzerinde olumsuz bir etki yarattı”

“İç siyasi anlaşmazlık ve çekişmeler, Kürdistan'ın Irak ve yurt dışındaki kabiliyeti ile konumu üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını elde etmesini engelledi. Kürdistan Parlamento seçimlerinin ertelenmesinin ve il genel meclis seçimlerinin 140. madde alanlarındaki olumsuz etkileri açıkça görüldü.

“Irak'ta Kürdistan Bölgesi'nin birçok anayasal hak ve yetkileri sağlanamadı”

Siyasi anlaşmalara ve anayasaya aykırı olarak, tüm tartışmalara, çabalara ve taahhütlere rağmen Irak'ta Kürdistan Bölgesi'nin birçok anayasal hak ve yetkileri sağlanamadı. Kürdistan Bölgesi'nin barışı ve istikrarı defalarca drone saldırılarıyla tehdit edildi.

Siyasi anlaşmaların uygulanmaması ve Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarının gönderilmemesi Irak'a zarardan başka bir fayda sağlamayacaktır. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde hepimiz, ortak sorumluluk, karşılıklı kabul ve dayanışma ruhuyla, diyalog ve anlayış yoluyla sorunları çözmek ve krizleri aşmak için çalışmalıyız.

“Daha istikrarlı, daha huzurlu bir geleceğe hep birlikte yürüyelim”

Yeni yılda Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde geçmişten ders alıp daha iyi, daha istikrarlı, daha huzurlu bir geleceğe hep birlikte yürüyelim. Krizi ve zorlukları fırsata çevirelim, halkın ve ülkenin çıkarlarını hepimizin hedefi ve birliği yapalım. Irak toplumlarıyla güçlü ve zengindir ve ancak birlik ve beraberlikle herkes kazanabilir.

Bu vesileyle Kürdistan Bölgesi'nin komşu ülkelerle, bölgeyle ve dünyayla ilişkilerini saygı, birlik ve ortak çıkarlar temelinde geliştireceğini bir kez daha vurguluyoruz. Her zaman olduğu gibi barış ve istikrarın bir unsuru, uluslararası toplumun aktif bir ortağı ve çoğulculuğun ve bir arada yaşamanın evi olmaya devam edecek.

Geleceğe umutla bakıyor ve herkese Mutlu Yıllar diliyoruz.”