Babası Batmanlı annesi Rojavalı olan Seda Ramanlı, tasarımlarında Kürt kültürü ile Avrupa kültürünü bir araya getirip birleştirdiğini ve Kürt genç kızların rahatlıkla günlük hayatta giyebilecekleri elbiseler hazırladığını ifade etti.
Tasarımlarına sadece Kürtlerin değil Almanların da ilgi gösterdiğini ve çok sayıda sipariş aldığını belirten Seda Ramanlı dün akşam Rûdaw’da yayınlanan “Diaspora” programına katılarak Hemin Abdullah’ın sorularını cevapladı.
“Tasarımlarım Batman ve Şırnak bölgesinin özelliklerini taşıyor”
Ramanlı, “Birçok insan yaptığımız işten çok memnun. Tasarladığım elbiseler Batman ve Şırnak bölgesinin özelliklerini taşıyor. Oralara ait elbiseler. Bazılarının modelleri ise yeni. Pembe renkli bir elbise vardı. Bir ay önce sosyal medya hesabımdan paylaştım. Bu elbisede Avrupa ve Kürt kültürünü birleştirdim. Her iki kültürün aynı elbisede dile gelmesini istedim. Çok iyi Kürt tasarımcılarımız var, eski Kürt kültürümüzü dile getiriyorlar. Ben de yeni bir şey yapmak istedim. Yapacağım şeyleri yeni kuşak genç kızlarımızın, kadınlarımızın da giyebilmesini istedim” diye konuştu.
13-14 yaşındaki gençlerin giyebileceği tasarımları da olduğunu ifade eden Ramanlı, “Bazı geleneksel Kürt kıyafetleri genç kızları daha büyük bir yaştaymış gibi gösterebiliyor. Yaşı küçük olan genç kızlarımız bu nedenle bunları giymek istemiyor. Ben de öyle bir şey tasarlamak istiyorum ki 13-14 yaşındaki bir genç kız bile giyebilsin” dedi.
“Dört parça da benden razı”
Seda Ramanlı, Hemin Abdullah’ın “Instagram hesabını biliyorum. Çok sayıda takipçin var ve sana mutlaka çok sayıda mesaj da geliyordur. Takipçilerin ne düşünüyor tasarımların hakkında?” sorusuna şu cevabı verdi:
“Takipçilerim Kürdistan'ın 4 parçasından da var. Başur, Bakur, Rojava ve Rojhılat’tan takipçilerim var. Dört parça da benden razı. Hepsi beni destekliyor. Şu ana kadar hiçbiri olumsuz bir tepki vermedi. Bugüne kadar kimse bana kötü bir şey söylemedi. Sürekli ‘seni destekliyoruz, senin arkandayız. Seninle gurur duyuyoruz. Avrupa'da yaşıyorsun ama kendi Kürt kültürüne de sahip çıkıyorsun’ diyerek takdirlerini belirtiyorlar. Çocukluğumda da bu işi seviyordum. Bu benim rüyamdı. Çok çizimim var. Sadece Kürt kıyafetleri tasarlamıyorum. Her çeşit kıyafet tasarlıyorum ancak sayfamda özellikle geleneksel Kürt kıyafetlerini paylaşıyorum. Başka bir kültürdense kendi kültürümün öne çıkmasını, başarılı olmasını istiyorum. Kürt halkının başarıları bütün dünyada tanınsın istiyorum. Dünyanın bizim hakkımızda bilgi sahibi olmasını istiyorum. Kürtler olarak her işi başarabileceğimizi kanıtlamak istiyorum. Ayrıca şiir de yazıyorum, şiirlerim de Kürt halkı üzerinedir. Şimdiye kadar sadece iki şiirimi paylaştım. Tasarladığım elbiseleri spsyal medya hesabım üzerinden paylaşıyorum. Şimdiye kadar birçok Alman kadın tasarladığım kıyaferleri aldı.”/Rudaw