Berhem Salih: Enfal ‘soykırım’ olarak tanınmalı

Berhem Salih: Enfal ‘soykırım’ olarak tanınmalı

 Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Enfal soykırımının 32. Yılı vesilesiyle yayımladığı mesajda, Kürt halkına karşı işlenen Enfal suçun soykırım olarak tanınmasını gerektiğini belirtti.

Berhem Salih, dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in Kürtlere karşı işlediği Enfal Katliamının 32. Yıl dönümünde bir mesaj yayımladı.

Salih, “Ortadan yok olan Baas rejiminin işlediği Enfal suçunun üzerinden 32 yıl geçti ama katliamın ölümsüz kurbanları unutulmayacak" dedi.

Enfal Katliamını gerçekleştirenlerin cezasız kalmadığını belirten Cumhurbaşkanı Salih, “Bizim ve Irak hükümetinin görevi kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi ve kemiklerinin bulunarak doğdukları yere taşınması için çalışmalı” ifadelerini kullandı.

Enfal Katliamından etkilenen bölgelerin kalkınması için çaba gösterilmesini isteyen Salih, Enfal suçunun tekrar edilmemesi adına soykırım olarak tanınması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Enfal Katliamı

Güney Kürdistan’da dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı jenosid hareketi Enfal soykırımında kadın, çocuk, yaşlı yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.

Operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden almaktadır. Enfal’in Arapça anlamı “Savaş Ganimetleri” dir. 23 Şubat 1988’de başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona eren 8 aşamalı Enfal operasyonlarında 182 bin Kürt tutuklanarak Irak çöllerine götürüldü, buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.

Kürdistan Bölgesi’nde her yıl 14 Nisan Enfal Katliamının yıl dönümü olarak kutlanıyor.