Fransa Cumhurbaşkanı Macron Bağdat’ta

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak’ta düzenlenen "Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi'ne" katılmak üzere başkent Bağdat'a geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Bağdat’ta

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi tarafından karşılandı.

Macron, resmi karşılamanın ardından ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya geldi.

undefined

Zirve toplantısına Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, İran, Mısır, Birleşik Arap Emirliği (BAE) ve Katar’ın yanı sıra, Fransa, ABD ve İngiltere de davet edildi.

undefined

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ize tarafların Suriye'de gösterdiği sert tavırlar nedeniyle davet edilmedi.

Hiçbir Arap devleti zirvedeki temsil düzeyini açıklamazken, İran ve Türkiye cumhurbaşkanlarının zirveye katılmayacağı öğrenildi.

undefined

Bağdat zirveye büyük önem veriyor

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi zirveden önce yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da yaşanan çekişmelere dikkat çekerek, bölgedeki ülkeleri çatışmalara son vermeye ve barışı sağlamaya davet etti.

Bağdat’taki zirvenin Irak'ın olumlu dış politikasının bir yansıması olacağını ifade eden Kazımi, Irak'ın her alanda işbirliği ve destek için tarihi rolünü geri getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Berhem Salih de zirvenin bölgedeki gerilim ve krizlerin hafifletilmesine katkıda bulunacağını söyledi.

Salih, Irak'ın bölgede çok önemli bir ülke olduğunu ve herkesle dengeli ilişkilere sahip olduğunu vurgulayarak coğrafi konumu nedeniyle aktif bir unsur haline gelen Irak’ın bölgesel çıkarların buluşması için bir saha olduğuna işaret etti.

Irak Parlamentosu milletvekili ve Ekonomi Komisyonu üyesi Falah Hafaci de ülkenin resmi ajansı INA’ya yaptığı açıklamada, "Bağdat’ta düzenlenecek olan zirve Irak'ın komşu ülkeler ve tüm dünya ile ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacak" dedi.

Zirve’nin Irak halkı ve bundan sonra gelecek hükümetler için de çok önemli olacağına vurgu yapan Hafaci, "Zirvenin Irak ile komşu ülkeler ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olumlu, ekonomik ve yatırım konulu sonuçları olacak” diye konuştu.

Foto: AA
undefined

Bölgesel konular ele alınacak

İran ile başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri arasındaki gerginliği yumuşatmak zirvenin önemli hedefleri arasında yer alıyor.

Yine Yemen’deki savaş, Lübnan’daki kriz, Suriye iç savaşı, bölgesel su krizi gibi konuların da zirvede gündeme gelmesi bekleniyor.

Zirvenin önceliği, birçok konuda farklı görüşe sahip ülkeleri aynı masada buluşturmak.

Irak Bakanlar Kurulu Sözcüsü Hasan Nazım, zirvede Irak’ın dış politikası, istikrarı ve ekonomisi ile komşu ülkelerle ikili ilişkiler, yatırım, enerji, iklim sorunu ve su krizi de dahil geniş bir yelpazede konuların ele alınacağını söyledi.

Nazım, zirve ile birlikte gerek bölgede gerekse de dünyada dikkatlerin yeniden medeniyetlerin beşiği olan Irak’a döneceğini belirtti.

Irak Başbakanı Danışmanı Hüseyin Allavi de, “Bölgede yıllardır böyle büyük bir organizasyon gerçekleştirilmemiş. İlk defa Bağdat’ta düzenlenecek olması Irak halkına, ekonomisine ve kalkınmasına fırsat sunacaktır” dedi.

Zirvede ayrıca ikili görüşmelerin de gerçekleşeceğini dile getiren Allavi, “Zirvenin başarısı için en uygun atmosfer yaratılacaktır. Çünkü Irak hükumetinin önceliği zirvenin sonuç alması ve Irak’ın yeniden bir bölgesel ve uluslararası aktör olarak dikkatleri üzerine çekmesi” şeklinde konuştu.