Ramazandan önce hükümeti kurmak isteyen Kazımi’nin gözü Kürtlerde

Ramazandan önce hükümeti kurmak isteyen Kazımi’nin gözü Kürtlerde

Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazımi’nin kabinede yer alacak adaylar konusunda Şii ve Sünnilerle anlaşmaya vardığı ancak son olarak Kürtlerin göstereceği adayları beklediği öğrenildi. Başkan Neçirvan Barzani de Kürdistani partilerin yeni hükümete katılımını genişletmeye öncelik veriyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Bağdat’ta yeni hükümeti kurma görevini devralan Şii siyasetçi Mustafa Kazımi, Ramazan başlamadan önce kabines listesini parlamentoya sunmayı planlıyor.

Kazımi’nin bu kapsamda Kürt taraflardan en geç 19 Nisan Pazar gününe kadar, Kürtler için belirlenen üç bakanlıktan en az ikisi için adaylarını belirlenmesi talebinde bulunduğu belirtiliyor.

Barzani, Kürt, Hristiyan ve Türkmenler için daha fazla yetki istiyor

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin, yeni kabinede Kürdistani parti ve taraflara daha fazla bakanlık ve görev verilmesi için çaba sarfettiği öğrenildi.

Barzani’nin bu kapsamda, yeni kabinede devlet bakanlığı veya hükümete bağlı komisyonların başkanlığının KDP ve KYB dışındaki diğer Kürt partilere, Hristiyan ve Türkmenlere verilmesi istediği belirtiliyor.

Böylece Kürdistani parti ve tarafların yeni kabinede daha aktif yer almasına ve katılımın genişletilmesine öncelik veriyor.

Edinilen bilgilere göre Irak’ta yeni kurulacak olan kabine 22 bakanlıktan oluşacak. Bakanlıkların 11’i Şii parti ve koalisyonlara verilecek. İçişleri, Petrol, Dışişleri ve Eğitim bakanlıklarının Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu’na, üç bakanlığın da Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun Koalisyonu’na verilmesi öngörülüyor.

Yeni hükümette Sünnilere de 6 bakanlık düşecek. Savunma ve Yüksek Öğrenim Bakanlıkları bunlardan ikisi. Diğer dört bakanlığın da Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi’nin başkanlığını yaptığı ittifak güçlerine verilecek.

Mustafa Kazımi daha önce Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, temiz ve becerikli bir hükümet ekibi istediklerini, bu temelde yolsuzluklara karşı durum ülkeyi başarıya taşımak istediklerini ve halkın taleplerine yanıt olmayı temenni ettiklerini belirtmişti.