Sudani’nin Danışmanı: Hükümet 14 bin Ezidiye tazminat ödemeyi değerlendiriyor

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin danışmanı, Irak hükümetinin IŞİD saldırıları nedeniyle Şengal'den kaçan 14 bin Ezidiye tazminat ödemeyi değerlendirdiğini bildirdi.

Sudani’nin Danışmanı: Hükümet 14 bin Ezidiye tazminat ödemeyi değerlendiriyor
Sudani'nin Ezidi İşlerinden Sorumlu Danışmanı Halef Şengali Rudaw ajansına yaptığı açıklamada, "Yaklaşık bin başvuru tamamlanmak üzere ve tazminat komitesinin değerlendirmesi gereken 14 bin başvuru daha var” dedi.
 
3 Ağustos 2014'te IŞİD mensupları Şengal’i ele geçirerek Ezidilere karşı soykırım gerçekleştirdi. IŞİD’liler sistematik olarak erkekleri ve yaşlı kadınları öldürürken genç kadınları ve çocukları kaçırarak köleleştirdi. Binlerce kişi bölgeden kaçmak zorunda kaldı. Soykırımda 5 binden fazla Ezidi öldürüldü.
 
Şengal 2015 yılının sonlarında IŞİD’den kurtarıldı ancak yeniden yapılanma eksikliği, siyasi anlaşmazlıklar ve devam eden güvensizlik çoğu ailenin evlerine dönmesini engelledi.
 
Bağdat, Ekim 2020'de Kürdistan Bölgesi ile Şengal’in yönetimi ve güvenliği konusunda, yerinden edilmiş ailelerin evlerine dönmelerine izin vermek amacıyla “Şengal Anlaşması’ adı verilen bir anlaşmaya vardı. Ancak anlaşmanın uygulanmasında sorun yaşandı.
 
Şengal'de Kürdistan Bölgesi Peşmergeleri, İran yanlısı Heşdi Şabi ve PKK’ye bağlı gruplar da dahil olmak üzere çok sayıda silahlı kuvvet bulunuyor.
 
Şengal Anlaşması’na göre Şengal’de güvenlik Bağdat'ın sorumluluğunda olacaktı ve federal hükümet yerel halktan yeni bir silahlı kuvvet oluşturuo PKK ve ona bağlı grupları sınır dışı edecekti. Ancak anlaşma bugüne kadar uygulabilmiş değil.