Beyaz Saray’dan Mesrur Barzani’ye: Kürdistan halkının anayasal haklarını destekliyoruz

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Washington'da üst düzey Beyaz Saray yetkilileriyle bir araya geldi ve ABD'nin Kürdistan Bölgesi'ne verdiği desteğin devam etmesi görüşmelerin ana gündemi oldu.

Beyaz Saray’dan Mesrur Barzani’ye: Kürdistan halkının anayasal haklarını destekliyoruz

Başbakan Barzani, dün (1 Mart 2024) ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein ile ayrı ayrı görüştü.

Jake Sullivan: ABD, güçlü bir Kürdistan'a ve Kürdistan halkının anayasal haklarını desteklemeye devam edecek

Başbakan Mesrur ​​Barzani sosyal medya X hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a, Beyaz Saray'ın güçlü bir Kürdistan'a ve Kürdistan halkının anayasal haklarına verdiği destek için teşekkür ettim.” ifadelerini kullandı.

ABD'ye verdiği destekten dolayı teşekkür eden Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin anayasal yapısına saygı gösterilmesi, Kürdistan’daki bileşenlerin haklarının korunması ve ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Mesrur Barzani, Irak'ta anayasanın uygulanmasının ve Federal Konseyin oluşturulmasının gerekliliğine işaret etti.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden’ın selamlarını Başbakan Barzani’ye ileten Jake Sullivan, Beyaz Saray'ın güçlü bir Kürdistan'a ve Kürdistan halkının anayasal haklarına verdiği desteği yineledi.

Görüşmede Irak ve bölgedeki son gelişmeler ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Barzani ile McGurk, bölgenin anayasal ve federal yapısına saygı gösterilmesinin önemi üzerinde mutabık kaldı

Başbakan Mesrur Barzani sosyal medya X hesabından yaptığı paylaşımda, “Brett McGurk ile Kürdistan Bölgesi'nde güvenlik ve istikrarın korunmasının, bölgenin anayasal ve federal yapısına saygı gösterilmesinin ve bileşenlerin haklarının korunmasının önemi üzerinde mutabık kaldık.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Irak ve bölgedeki son gelişmeler ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Mesrur Barzani ve Amos Hochstein, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması konusunda mutabık kaldı

Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden'ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein ile yaptığı görüşmenin ardından paylaştığı mesaj, “Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması konusunda mutabık kaldık.

Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamada, “Başbakan Mesrur Barzani ve Amos Hochstein görüşmede, Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki özellikle enerji ve yatırım alanlarındaki ilişkiler olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesini ele aldı.” denildi.

Açıklamada, “Taraflar, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatının mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılması konusunda mutabık kaldı. Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve enerji sektörünün geliştirilmesinin önemi vurgulandı.” ifadeleri kullanıldı.