Biden görüşmesi sonrası Erdoğan'dan S-400 açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “S-400’de daha önce düşüncemiz neyse, aynı düşünceyi Biden’a ifade ettim” dedi.

Biden görüşmesi sonrası Erdoğan'dan S-400 açıklaması

Belçika'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Brüksel'de bulunan Recep Tayyip Erdoğan, basın toplantısı düzenleyerek konuşma yaptı.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile baş başa görüştü.

Zirve Toplantısı’nda NATO’nun güvenliğine yönelik tehditleri ele aldıklarını belirten Erdoğan, “S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan'a (Biden) ifade ettim, F-35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “(Biden'la görüşme) Ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, Biden ile yarım saati aşkın süre ikili görüşme yaptığını, ondan sonra heyetler arası görüşmelere geçildiğini belirterek, sözlerine şunları ekledi:

“Bizim Patriot'lar konusundaki düşüncemiz malum bilinen bir düşünce idi ve bu konuda ABD'nin de tavrı belliydi. Ne oldu? ABD, Patriot'ları vermedi. Biz de S-400'ü o zaman almak durumunda kaldık. Böyle bir süreçten geliyoruz ve bu konularla ilgili savunma sanayisinde birlikte neler yapabiliriz, bunları savunma bakanlarımız, dışişleri bakanlarımız kendi aralarında görüşsünler dedik, kendi aralarında yapacakları bu görüşmeden sonra da bizler adımlarımızı atalım, böyle bir karara vardık. Bunun dışında ticari ekonomik birçok alanda bizim 100 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı ama şu anda bu hedef henüz 22-23 milyar dolar civarında. Bizim bunları aşmamız gerekiyor ve bu konuda da kendileriyle bir mutabakatımız oldu. Bu arada aşı konusu vesaire bunları yine görüşme fırsatımız oldu ve Sayın Biden ile de verimli bir görüşmeyi bu ilk buluşmada, yüz yüze görüşmede gerçekleştirmiş olduk.”

Biden ile görüşmesinin ilişkilere iki ülke arasındaki ilişkilere nasıl yansıyacağı sorulan Erdoğan, “İlişkilerin devamı açısından olumlu olduğunu söylüyorum. Temennim odur ki özellikle ben kendisini de ayrıca Türkiye'ye davet ettim, şu yoğunluklarını aştıktan sonra Türkiye'ye gelebileceğini de söyledi” dedi.

Erdoğan, bir soru üzerine, 1915 olaylarının görüşmede gündeme gelmediğini belirtti.