Biden: İsrail, Ramazan boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracak

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkese çok yakın olunduğunu ve gelecek pazartesi gününe kadar ateşkesin sağlanabileceğini söyledi. Biden “İsrail Ramazan ayı boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracak” dedi.

Biden: İsrail, Ramazan boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracak

ABD Başkanı Biden, New York'a yaptığı ziyarette basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Biden, Gazze'de ne zaman ateşkes sağlanabileceğine ilişkin soruya, "Umuyorum bu hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım çok yakın olduğumuzu söyledi ama daha tamamlamadık. Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) ateşkes sağlanacaktır" yanıtını verdi.

“İsrail Ramazan ayı boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracak”

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracağını açıkladı.

NBC kanalında Seth Meyers'e konuşan Biden, "Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler rehineleri kurtarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan ayı boyunca da 'faaliyette' bulunmayacakları konusunda anlaşmaya vardılar" ifadelerini kullandı.

Henüz, Hamas ve Tel Aviv yönetimlerinden konuya ilişkin açıklama gelmedi.

"Rehine takası konusunda prensipte anlaşıldı"

Biden, daha önce ise ateşkes için görüşmelerin sürdüğünü belirterek "Umuyorum ki gelecek pazartesiye kadar (Gazze'de) ateşkes sağlanacaktır" demişti. Rehine takası konusunda İsrail ile Hamas'ın 'prensipte anlaştığını' dile getiren Biden, "Çok fazla masum insan ölüyor. İsrail de Refah'taki saldırılarını yavaşlattı" dedi.

"İsrail, 400 mahkumu bırakacak"

Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak ise, rehine takasına ilişkin detayları paylaştı. Kaynağın anlaşma taslağından aktardığına göre, Filistinli tutukluların İsrailli rehinelerle takasının 10'a bir oranında olması bekleniyor. Hamas'ın kadınlar, 19 yaş altı çocuklar, 50 yaş üstü yaşlılar ve hastalar da dahil olmak üzere 40 İsrailli rehineyi serbest bırakacağı, İsrail'in ise yaklaşık 400 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı ve onları yeniden tutuklamayacağı belirtiliyor.

"40 gün ara verilecek"

Müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynak, Paris'teki ateşkes görüşmelerinde oluşturulan anlaşma taslağının Hamas'a ulaştırıldığını ifade etti. Gazze'de tüm askeri operasyonlara 40 günlük ara verileceği de aktarıldı.

Kaynak, anlaşma kapsamında Gazze'deki hastanelerin ve fırınların onarılacağını ve bölgeye her gün 500 yardım kamyonunun gireceğini söyledi.

Biden’a ‘Filistin’ protestosu: 50 gözaltı

ABD Başkanı Joe Biden'ı, New York'a katılacağı program öncesinde protesto eden Filistin destekçisi yaklaşık 50 aktivist gözaltına alındı.

Manhattan'daki Rockefeller Plaza binasında bulunan NBC televizyon kanalının lobisini basan yüzlerce protestocu, Biden'ın Amerikalı komedyen Seth Meyers'in programına katılmasını engellemeye çalıştı.

NBC binasının lobisinde oturma eylemi yapan çoğu Yahudi asıllı Filistin yanlısı aktivist, açtıkları pankartla, Gazze'de soykırım yapmakla suçlanan İsrail'e "acil ateşkes", Biden'a da ABD'nin İsrail'e yaptığı desteği sonlandırma çağrısında bulundu.

Göstericilerin taşıdığı büyük pankartta, "Yahudilerden Biden'a; Soykırımı silahlandırmayı durdurun" yazısı dikkat çekti.

New York Polis Teşkilatı (NYPD) tarafından televizyon binasının çevresinde ve lobisinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. 50'ye yakın gösterici de gözaltına alınarak polis otobüslerine bindirildi.

Ne olmuştu?

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bin 660’ı çocuk, 8 bin 570’i kadın olmak üzere 29 bin 782 Filistinli öldürüldü, 70 bin 43 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 240'ı karadan çatışma süreci olmak üzere 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

İlk insani ara Kasım’da yapıldı

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 406 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 212 Hizbullah mensubu, 11 Emel mensubu, 12 Filistin İslami Cihad Hareketi ve 12 Hamas Hareketi mensubunun yanı sıra 43 Lübnanlı sivil, 1'i asker 2 Lübnan güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 11 İsrail askeri hayatını kaybetti.