ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Bizim için önemli olan Kürtlerin birliğidir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başbakan Mesrur Barzani ile yaptığı görüşmede ülkesinin “Kürtler arası birliğe” büyük önem verdiğini vurguladı. Görüşmede Irak Yüksek Federal Mahkemesinin kararına ilişkin endişeler dile getirildi, “Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden adil bir şekilde payına düşeni alması gerektiği” ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Bizim için önemli olan Kürtlerin birliğidir

Bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere Washington’a giden Başbakan Mesrur Barzani ve beraberindeki heyet,  ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya, ABD Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Barbara Leaf, Peşmerge Bakanı Şorış İsmail, Başbakanlık Dış İlişkiler ve İklim Değişikliği Danışmanı Beyan Sami Abdulrahman, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Washington Temsilcisi Trifa Aziz ve Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Safin Dızayi katıldı.

Görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı.

Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Blinken Başbakan Mesrur Barzani’ye “ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında uzun bir geçmişi olan tarihi bir ortaklığımız var. Ve bu ortaklığımız ortak değerlere, ortak çıkarlara ve ortak fedakarlıklara dayanıyor. Bu ABD'nin ciddiye aldığı bir konu, ben bunu kendim için harika bir şey olarak görüyorum” dedi.

Blinken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak'taki 360 derecelik politikamızda dirençli bir Kürdistan Bölgesi'ne verdiğimiz destek önemlidir. Dolayısıyla bugün, bu desteği yine birlikte yaptığımız çalışmaları yinelemek için bir fırsattır. Dolayısıyla bunun önemli ve zamanında olduğunu düşünüyorum.”

"Kürdistan Bölgesi ile benzeri görülmemiş ilişkimiz ilişkilerimiz var"

Blinken, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirerek, "Birçok bakımdan Kürdistan Bölgesi ile olan ilişkimiz bölgede benzeri görülmemiş bir durumdur ve ABD bunu takdir etmektedir” ifadelerini kullandı.

Irak’taki istikrarın sağlanmasında Kürdistan Bölgesi hükümetinin çabasına işaret eden Blinken, "Kürdistan Bölgesi aynı zamanda bölgesel istikrar ve ABD'li yatırımcılar da dahil olmak üzere özel sektörün gelişimi için de önemli bir ortaktır ve bu oldukça önemlidir" şeklinde sözlerini sürdürdü.

"Zorluklara birlikte göğüs gerebilmek çok önemlidir"

Blinken, "En zor zamanlarda yan yana durduğumuz birçok aşamada birlikte olduk. Bazı zorluklar oldu ama bu zorluklara birlikte göğüs gerebilmek çok önemlidir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken konuşmasının devamında Kürtler arası birliğin önemine de vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan Kürtlerin birliği"

“Bizim için önemli olanın Kürtlerin birliği olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü bu birlik, ABD'li dost ve ortakların başarısı için önemlidir. Ve bizim için herkesin elinden gelen en iyisini birlikte çalışmak için sağlaması çok önemlidir. Çünkü çıkarlarımız ortaktır.”

Blinken "Bu konuları görüşmek için sabırsızlanıyoruz" diyerek "Hoş geldiniz Sayın Başbakan, bugün burada olmanıza sevindim” şeklinde sözlerini tamamladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre Başbakan Mesrur Barzani, Antony Blinken’e Washington'da olmaktan, özellikle de ABD’deki ziyaretinden ve kendisini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Barzani: ABD'nin müttefiki olduğumuzu söylemekten gurur duyuyoruz

Mesrur Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kesinlikle yakın dostuz ve ortağız. ABD'nin müttefiki olduğumuzu söylemekten gurur duyuyoruz. Bazı zor zamanlardan geçtik ve ABD'ye, halkımızı her zaman desteklediği için minnettarız, bunu her zaman övüyoruz. Artık bölgede bazı yeni zorluklarla karşı karşıyayız. Bölgedeki ve Irak'taki gelişmeleri, özellikle de ABD ile ikili ilişkilerimizi görüşmek üzere yapacağımız görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Kürdistan Bölgesi hükümetinden açıklama

Başbakan Mesrur Barzani’nin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümetinde de açıklama geldi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in dostane bir atmosferde görüştüğü belirtilerek, toplantıda ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki sorunların çözümüne ilişkin ortak çıkarları ilgilendiren çeşitli konuların ele alnıdığı ifade edildi.

Irak Yüksek Federal Mahkemenin Kürdistan Bölgesi aleyhine aldığı kararlar, bütçe konusu ve Erbil-Bağdat arasındaki diyalog ile ABD ve Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkiler masaya yatırıldı.

Kürdistan Bölgesi hükümetinden yapılan açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanı, ABD'nin Irak'ta federal yapısının bir parçası olan Kürdistan Bölgesi'nde güvenlik, barış ve istikrarın korunmasına destek verdiğini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi'nin güvenliğinin korunması, bütçe sorunlarının çözülmesi, Kürt halkının mali yetkilerinin ve anayasal haklarının sağlanması, bölgenin federal sistemine, anayasal yapısına saygı gösterilmesi, Kürt topluluklarının haklarının korunması, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının yeniden başlatılması, Şengal anlaşmasının uygulanması ve milislerin bölgeden çekilmesi gibi konular görüşüldü.

"Irak Federal Mahkemenin kararı kaygı verici"

Açıklamaya göre  taraflar, Federal Mahkeme'nin Kürdistan Bölgesi karşıtı aldığı kararlar ve federal sistem aleyhine atılan adımların endişe verici olduğu, Irak'ta Kürdistan Bölgesi'nin anayasal yapısına, federal sisteme ve demokratik ilkelere saygı gösterilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığı belirtildi. 

Her iki taraf da Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden adil bir şekilde pay alması gerektiğini vurguladı.

Sözcü Miller: ABD Kürdistan Bölgesi'nin birliğini destekliyor 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD’nin Irak halkının istikrarı ve ekonomik refahını artırmak için Kürdistan Bölgesi’nin kendi içinde daha fazla birliğe destek verdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Bakanlıkta düzenlediği günlük basın brifinginde Rûdaw TV Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında gerçekleşen görüşmenin içeriği ve zamanlamasına ilişkin sorduğu soruları cevapladı.

Antony Blinken ve Mesrur Barzani arasında gerçekleşen toplantıya ilişkin Miller şunları söyledi:

“O toplantıyla ilgili olarak, bugün Bakan ve başbakan iyi yönetim ve insan haklarına saygı dahil olmak üzere bölgesel güvenliğe ve ortak değerlere yönelik karşılıklı kalıcı bağlılıkları bağlamında ABD'nin Irak Kürdistan Bölgesi ile ortaklığının önemini vurguladılar.

Bakan Blinken, Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında yapıcı işbirliğinin yanı sıra tüm Irak halkının istikrarı ve ekonomik refahını artırmak için Irak Kürdistan Bölgesi içinde daha fazla birliğe destek verdiğini ifade etti. Görüşme her zaman oluyor ve bu konuda farklı bir durum söz konusu değil.”