Joe Biden: "Kürtler konusunda taviz vermek yapacağım en son şey"

Joe Biden: "Kürtler konusunda taviz vermek yapacağım en son şey"

Amerika’da Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Otokrat” olarak nitelendirdi ve “Kürtler konusunda yapacağım son şey ona taviz vermek olurdu” dedi.

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Joe Biden, New York Times gazetesine seçim süreci ve ABD’nin dış politikalarına ilişkin röportaj verdi.

Erdoğan’ın IŞİD ile işbirliği içinde olduğunu söyleyen Biden, Erdoğan’ı Akdeniz’den uzak tutmak için bölgedeki ABD müttefikleriyle çalışacaklarını söyledi. “Türkiye halen nükleer silah sahibi. Bu konuda rahat mısınız?” sorusunu yanıtlayan Biden, şu ifadeleri kullandı:

“Onunla (Erdoğan) çok zaman geçirdim. O bir otokrat. Kendisi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve çok daha fazlası. Şimdi yapmamız gerektiğini düşündüğüm şey, ona karşı çok farklı bir yaklaşım benimsemek ve muhalefet liderliğini desteklediğimizi açıkça ortaya koymak. Sürece katılmak isteyen Kürt nüfusunu parlamentolarına entegre etmek için bir süredir çalışan bir yolumuz vardı. Hatalarımızı konuşmalıyız. Hatalarının bedelini ödemek zorunda. Ona bazı silahları satmaya devam edip etmeyeceğimizi netleştirmemiz lazım.

Onun (Erdoğan) hakkında çok endişeliyim. Ama yine de benim onlarla yaptığım gibi daha doğrudan temas kurarsak, Türkiye’ye destek olabileceğimizi ve hala var olan unsurlarını destekleyip Erdoğan’ı hükümdarlıktan çıkarabilmeye cesaretlendirebiliriz. Darbeyle değil  seçim süreciyle, Erdoğan iktidarı değiştirilebilir. Sonu geldi, İstanbul’da patlak verdi, partisinde de çöküş var. Peki şimdi ne yapıyoruz? Sadece orada oturduk ve teslim olduk. Ve Kürtler konusunda yapacağım son şey ona taviz vermek olurdu.”