'Biden yönetimi, Kobane’ye yönelik tehditleri derhal durdurmalı'

UCIRF Başkanı Maenza, 'ABD hükümeti olası bir saldırıyı caydırmak için çalışmalı' çağrısında bulundu.

'Biden yönetimi, Kobane’ye yönelik tehditleri derhal durdurmalı'

Kürdistan 24 sitesi, Türkiye ve Rusya’nın Kobane’nin işgali konusunda anlaşmaya vardıkları haberleri değerlendirdi. Haberde, Türkiye işgalinin bölgedeki din özgürlüğü ve cinsiyet eşitliğinin sonununu getireceği vurgulandı.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (UCIRF) Başkanı Nadine Maenza, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Kürt şehri Kobane'ye bir saldırı hazırlayabileceği yönündeki haberlerden endişe duyduğunu açıkladı.

Kurdistan 24 sitesinin haberine göre Maenza, 2014'te Kobane Savaşı'nda IŞİD'i mağlup eden Kürtlerin mücadelesiyle dayanışma günü olan Dünya Kobane Günü'nün yıldönümünde paylaştığı bir tweet'te, din özgürlüğü ve cinsiyet eşitliğinin altını çizdi ve bu tablonun "Türkiye’nin işgal tehdidi" nedeniyle risk altında olduğunu vurguladı, “ABD hükümeti (hükümet) bir saldırıyı caydırmak için çalışmalı” dedi.

Erdoğan Ekim ayı başlarında Türk ordusunun kuzey Suriye'deki tüm "tehditleri" ortadan kaldıracağı konusunda uyardığı için, Türkiye'nin Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) karşı başka bir saldırı operasyonu başlatacağına dair yenilenen korkular var.

Geçen Cumartesi, UCIRF olası bir Türk operasyonuyla ilgili endişelerini de dile getirdi.

Newlines Kıdemli Analist ve Devlet Direnci ve Kırılganlık Program Başkanı Nicholas Heras, Kürdistan 24'e verdiği demeçte, "Türkiye, SDG içindeki Kürt liderliği için büyük önem taşıyan bir şehir olan Kobane'yi izole etmeye ve onu kuşatma altına almaya çalışıyor" yorumu yaptı.

Erdoğan’ın siyasetini değerlendiren analitler “Ankara, Suriye Kürtlerine, Ruslara ve Amerikalılara Suriye'nin kuzeyindeki şekillendirici güç olduğu sinyalini vermek istiyor” dedi..

Maenza, Kürdistan 24'e verdiği demeçte, şöyle konuştu:

"Nisan ve geçen Kasım aylarında Kobane'yi ziyaret ettikten sonra, Türkiye'nin Kobane'yi potansiyel bir işgal hedefi olarak gördüğüne dair haberler beni rahatsız ediyor. IŞİD halifeliğinin büyümesini durdurmak için birçok canı feda eden şehir burası. Cesaretlerine ve ruhlarına hayran olunmalı! Buraya yapılacak bir işgal, birçok sivilin ölümü ve bu harika şehrin yıkımı anlamına gelir.

Türkiye'nin geçmişte işgal ettiği ve şimdi işgal ettiği bölgelerde cinayetler, tecavüzler, adam kaçırmalar, zorla konuşmalar, dinden dönme tutuklamaları ve dini mekanların tahrip edilmesi gibi korkunç suçlar görüyoruz.”

Maneza ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES), Kobane ve kuzeydoğu Suriye'nin Kürt kontrolündeki tüm bölgelerinde din özgürlüğü olduğunu söyledi:

“Müslümanlar, Hıristiyanlar, Ezidiler ve tüm dini azınlıklar inançlarını açıkça yaşayabilir ve hatta dini kimliklerini değiştirebilirler. Türk işgali altında bu kesinlikle değişecektir.

USCIRF, başka bir Türk işgalinin sonuçlarından derin endişe duyuyor ve ABD Hükümetini tüm düşmanlıkları durdurmak için Türkiye ile derhal ilişki kurmaya çağırıyor. ABD Hükümeti, Türkiye'yi başka bir işgalden caydırmak için yaptırım tehdidi de dahil olmak üzere birçok araca sahip.

Kobane'ye yönelik ciddi bir tehdit olmamasını ummakla birlikte, Türkiye'nin işgal hazırlığında olduğuna dair tüm tavırları dikkate almak gerekir."

Middle East Eye sitesi pazartesi günü, Türkiye ve Rusya'nın Kobane bölgesinde bir Türk operasyonu için pazarlık yaptığını ileri sürdü. Haberde, Rusya'nın böyle bir operasyona onay vermesi karşılığında Türkiye, şu anda ordusu tarafından kontrol edilen kuzeybatı Suriye eyaleti İdlib'deki toprakların bir kısmını Suriye hükümetine devredeceği iddia edildi.

Türk ordusu ve Rus ordusunun Salı günü Suriye'nin El Bab kentinde olası bir Türk operasyonunu görüşmek üzere bir toplantı yaptıklarına dair söylentiler de vardı.

Pentagon Basın Sekreteri John Kirby Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte şunları söyledi:

“Askeri operasyonlar hakkında burada kontrolümüz dışında olan birçok spekülasyon var. Dolayısıyla bu raporlarla ilgili elimde hiçbir şey yok.

Suriye Demokratik Güçleri üyeleri, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede ortaklarımızdır, bu ortaklığı ciddiye alıyoruz. Onlarla, özellikle ve yalnızca Suriye'deki IŞİD tehdidi konusunda çalışmaya devam ediyoruz.

Bizim beklentimiz bu tür işbirlikleri ve operasyonların devam etmesidir. Türklerin ne yapıp ne yapamayacaklarına gelince, bunu Ankara'dakilerle konuşmanızı öneririm." (artıgerçek)