Bilim insanı uyardı: Daha kötü senaryolara hazırlanmalıyız

Bilim insanı uyardı: Daha kötü senaryolara hazırlanmalıyız

Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’nin daha kötü senaryolara hazır olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin koronavirüs ölümleri ve vakalarında tepe noktasına gelmeden süreci daha doğru yönetmesi gerektiğini belirten Pala, “Daha fazla test yaparak daha fazla pozitif hasta tespit etmeliyiz. Ciddi bulguları olmasına rağmen hâlâ negatif sonuç çıkma oranı yüksek. Yayınlanmış bilimsel araştırmalar göre henüz virüs yükünün fazla olmaması ya da ilk aşamada olması nedeniyle negatif sonuçlar gelebiliyor. Bunları koronavirüs yok diye tanımlamak yerine Çin gibi potansiyel hasta olarak kabul etmek gerekiyor” dedi.

İlk teste negatif sonrasında ise pozitif çıkma örneklerinin yaşandığını belirten Pala, benzer bulgular taşıyan hastaların “negatif” tanısı üzerinden eve gönderilmesinin bulaş ihtimalini artırabileceği uyarısında bulundu:

"Biz bu olguları pozitif olarak algılamazsak tedaviye geç kalma ihtimalimiz var. Tedaviye erken başlandığında olumlu seyretme ihtimali var. Erken olası olgu kabul etmezseniz bulaştırma riskini önleyemezsiniz. İlk teste negatif, sonrasında pozitif çıkanlar oldu. Hekimler olası hasta gözüyle bakıyorsa pozitif gözüyle bakalım.”

Pala, Dünya Sağlık Örgütü örneği üzerinden Türkiye'nin daha kötü senaryolara hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Pala şunları söyledi:

"Rakamların yüksek olmasından çekinmeyelim. Önemli olan toplumun güvenini sağlamak, başta sağlık çalışanları olmak üzere. Dünya Sağlık Örgütü'nün öngörüsüne göre toplumun yüzde 40'ı virüse yakalanabilir. Türkiye'de 30 milyondan fazla insandan bahsediyoruz. Dolayısıyla daha kötü senaryolara göre sıkı hazırlıklar yapmalıyız."