Birleşmiş Milletler'den 2019 Suriye raporu

Birleşmiş Milletler'den  2019 Suriye raporu

Birleşmiş Milletler'in (BM) yayınladığı Suriye 2019 raporunda; 2630 çocuk hakları ihlalinin yaşandığını ve yaklaşık 2200 çocuğun haklarının gasp edildiğini paylaşırken, Halk Savunma Birlikleri (YPG) içerisinde mevcut olan çocuk savaşçılara da yer verildi.

BM Genel Sekreteri Antonia Guterrs 2019 yılında dünya genelinde çocuk hakları ve ihlallerini içeren bir rapor yayınladı. 

Raporda; Suriye genelinde 800’den fazla çocuğun silah altına alındığını ve bunlardan 147’sinin 15 yaşından küçük olduğu belirtildi.

Raporun devamında, BM, YPG’nin silah altına aldığı 283 çocuktan dolayı Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) sorumlu tuttuğu belirtiliyor.

BM buna gerekçe olarak YPG’nin DSG bünyesinde çalıştığını ve DSG’nin 2019 yılında BM’lerle çocuk savaşçılar konusunda yaptığı anlaşmaya atıfta bulunuluyor.

Raporun ilerleyen bölümlerinde, YPG’nin Suriye muhalif güçleri ve IŞİD içerisinde yer alan 190 çocuk savaşçıyıda tutukladığına yer verildi.

Raporun sonunda, Suriye muhalif güçlerinin 240’tan fazla, Suriye rejiminin ise 21 çocuğu silah altına aldığına vurgu yapıldı.

BM ile DSG arasında 29 Haziran 2019 günü BM Cenevre Ofisi’nde resmi bir anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmaya göre DSG'nin çatısı altında faaliyet gösteren hiçbir örgüt bundan sonra çocukları savaşçı olarak kullanmayacaktı.

Anlaşmaya ilişkin imza törenine BM adına özel temsilci Virginia Gamba, DSG adına Genel Komutan Mazlum Abdi ile YPJ Komutanı Newroz Ehmed katılmıştı. Taraflar “Ortak Eylem Planı”nı düzenlenen bir törenle imzalamıştı.