DEVA: HDP yürüyüşünün engellenmesi kabul edilemez

DEVA: HDP yürüyüşünün engellenmesi kabul edilemez

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşünün” engellemesine tepki gösterdi. Yeneroğlu, Anayasal hak olan "Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının’ keyfi olarak engellenmesi ve bu hakkı kullanmak isteyenlere uygulanan şiddeti kınadı.

Yürüyüşün usulsüz bir şekilde alınan idari kararlarla engellenmek istediğine dikkati çeken Yeneroğlu, “HDP’nin gösteri yürüyüşü nedeniyle henüz hiçbir kamu düzenine aykırılık gerçekleşmemişken daha en baştan tüm yürüyüşlerin ve şehre giriş çıkışların yasaklanması, anayasal özgürlükleri ölçüsüz olarak sınırlamaktadır. Anayasa Mahkemesi içtihatları gereği, bir toplantı veya gösteri yürüyüşünde açıklanan düşünce ve görüşlerin sırf çoğunluk ya da siyasal iktidar tarafından benimsenmemesi veya onlarda rahatsızlık uyandırması nedeniyle yasaklanması mümkün değildir. Son günlerde ülkemiz anayasasızlaştırma ve otoriterleşmenin etkisiyle anayasal hakların dahi kullanılamadığı, hukukun üstünlüğünün yerine keyfiliklerin hüküm sürdüğü ciddi bir kriz halindedir. Vatandaşlarımız düşüncelerini özgürce ifade ederek iktidarı eleştiremeyecek duruma gelmiştir. İktidarın kendisini eleştiren her ses ve görüşe kendisini kapatarak baskı ve korku politikaları ile kendisi gibi düşünmeyenleri terör ile ilişkilendirmesi kötü yönetiminin ve otoriterleşmesinin en açık kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

Herkesin önceden haber vermeksizin, barışçıl bir şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabileceğini ifade eden Yeneroğlu, “15 Temmuz Gazilerimizin ve HDP’nin toplanma ve gösteri haklarının engellenmesi ve bu gösteriler sırasında kolluk kuvvetlerinin orantısız müdahalesini kabul edilemez bulduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.