Birleşmiş Milletler'den, silah satışlarıyla ilgili yeni yasa tasarısı

Birleşmiş Milletler'den, silah satışlarıyla ilgili yeni yasa tasarısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, tüm ülkelerden, IŞİD ve el-Kaide'ye silah temin edilmesinin sona erdirilmesini talep eden bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı,bu örgütlere silah temin eden ülkelere yaptırım uygulanması ve silahların takip edilebilirliklerini sağlamaya yönelik işaretlenmelerini öngörüyor.

Mısır'ın büyük bir önem vererek desteklediği yasa tasarısı, IŞİD ve el-Kaide ve onlara yakın örgütlere ve illegal silahlı gruplar ve suçlulara asker malzeme ve silah temin etmeyi şiddetle kınıyor.

Mısır'ın BM Büyükelçisi ve şimdiki Güvenlik Konseyi başkanı Amr Abdellatif Aboulatta oylamadan sonra, "Bu, teröristlerin silah elde etmelerini önlemeyi amaçlayan ilk yasalardan biridir. Terörist ve terörist gruplarını silahlandırmak bir suçtur ve terörist eylemin kendisinden daha az tiksindirici değildir. Bu yasa tasarısı, tüm devletleri, teröristlerin silah elde etmelerini önlemekle yükümlü kılıyor" dedi.

BM'in 193 üye ülkesine, "bu tür silahların tedarik ağlarınının önüne geçilmesi" ve "teröristlerin silah temini önleme amaçlı aktif işbirliği" yapma çağrısı yapılıyor.

ABD'nin BM Elçisi Nikki Haley, İran'ı kasten ve sistematik olarak terörist gruplara silah tedarik etmek, eğitmek ve mali kaynak aktararak, uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmekle suçladı.