Blinken'dan müzakere açıklaması: "Belki de son fırsat"

Antony Blinken, İsrail'de Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, Gazze'de ateşkes müzakerelerinde 'karar verici bir anda' bulunulduğunu söyledi.

Blinken'dan müzakere açıklaması: "Belki de son fırsat"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un Gazze'de bir ateşkes anlaşmasına varılması için yürüttüğü diplomatik çabayı "muhtemelen en iyi, belki de son fırsat" olarak nitelendirdi ve tüm tarafları anlaşmaya varmaya çağırdı.

İsrail-Hamas savaşıyla ilgili aylardır devam eden ateşkes görüşmeleri, geçen hafta Doha'da yapılan iki günlük toplantının ardından bu hafta Kahire'de devam ediyor.

Hamas’ın geçen yılki 7 Ekim saldırılarının ardından dokuzuncu kez Ortadoğu’da temaslarda bulunan Blinken’ın, bir ateşkese varılması için bu hafta diplomatik baskıları arttırması bekleniyor.

Blinken, Tel Aviv’e geldikten sonra yaptığı açıklamada, "Başkan Biden'ın talimatıyla bu anlaşmayı yoluna sokmak ve ilerletmek için yoğun bir diplomatik çabanın parçası olarak buradayım. Herkesin ‘evet’ demesinin ve ‘hayır' demek için bahane aramamasının zamanı geldi” diye konuştu.

"Bu işi bitirmenin zamanı geldi"

Antony Blinken ayrıca ABD’nin, gerilimin daha da tırmanmaması yönündeki uyarısını yineledi ve "Kimsenin bu süreci rayından çıkaracak adımlar atmadığından emin olmanın da zamanı geldi. Bu nedenle tırmanma olmaması, provokasyon olmaması için çalışıyoruz" diye ekledi.

Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, "Bu belirleyici bir an. Rehineleri eve götürmek, ateşkes sağlamak ve herkesi kalıcı barış ve güvenlik için daha iyi bir yola sokmak için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat. Bu işi bitirmenin zamanı geldi” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı bugün Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile de görüşecek.

Müzakereler arabulucu Katar, ABD ve Mısır öncülüğünde aylardır devam ediyor ve görüşmelerde farklılıklar aşılamadı. Gazze Şeridi’ndeki saldırılar dün de devam etti.

Gerilimin tırmanmasından endişe ediliyor

Blinken'in İsrail’e gidişinden saatler sonra Hamas, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arabulucuların çabalarını engellemekten, bir anlaşmayı geciktirmekten ve Gazze'deki İsrailli rehineleri Filistinlilerin maruz kaldığı aynı saldırıya maruz bırakmaktan sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Bölge genelinde gerilimin tırmanma korkusu nedeniyle ateşkes anlaşmasına varılması için acele ediliyor. İran, Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin ardından İsrail'i misilleme yapmakla tehdit ediyor.

İsrail-Hamas savaşı, geçen yıl Hamas’ın İsrail sınırını aşarak, 1200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi rehin almasıyla başlamıştı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik misilleme saldırılarında ise, Hamas yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 40 binden fazla kişi öldü. Gazze Şeridi harabeye dönerken, binlerce kişi yerlerinden edildi.