Blinken'den Irak Başbakanına 'Kürdistan Bölgesi'nin istikrarını destekleyin' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Irak Başbakanı Sudani ile yaptığı görüşmede Bağdat hükümetine Kürdistan Bölgesi’nin "istikrar ve dayanıklılığını" devam ettirmesi için Erbil ile işbirliğini sürdürme çağrısında bulundu. Blinken, Washington’un ABD’nin Kürdistan Bölgesi petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatını desteklerini yineledi.

Blinken'den Irak Başbakanına 'Kürdistan Bölgesi'nin istikrarını destekleyin' çağrısı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu arasında ABD Dışişleri Antony Blinken ile bir araya geldi.

"Erbil'in istikrarını destekleyin"

Görüşmeye ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Blinken’in Sudani’den Kürdistan Bölgesi’nin "istikrar ve dayanıklılığını" devam ettirmesi için Bağdat hükümetinin Erbil ile işbirliğini sürdürmesini talep etti.

ABD Kerkük-Ceyhan petrol hatının açılmasını destekliyor

Açıklamaya göre Blinken görüşmede ayrıca Ceyhan-Kerkük petrol boru hattının yeniden açılmasını desteklerini yineledi.

Dışişleri Ofisi açıklamasında Blinken ayrıca ABD Başkanı Joe ABD Dışişleri Bakanı Antony Biden, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi Beyaz Saray'a davet etti. Washington'un "Irak'ın güvenli, istikrarlı ve egemen bir geleceğe ulaşmasında yardım etme kararlılığını" vurguladı. 

Açıklamada Bakan Blinken ve Başbakan Sudani, iki ülke arasındaki ortaklığı, ABD-Irak Stratejik Çerçeve Anlaşmasının ilkelerini güçlendirmesi yönünde devam etme kararlılıklarını yineledi. Blinken ayrıca Irak hükümetini sürdürülebilir enerji kaynakları geliştirmeye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye devam etmeye teşvik ettiği belirtildi.

Irak Başbakanına övgü

Blinken, Başbakan Sudani’nin  Irak'ta yargı bağımsızlığı konusundaki kararlılığını ve çok sayıda kişinin ABD vatandaşı Stephen Troll'ün öldürülmesiyle bağlantılı olarak terörizm suçlamasıyla mahkum edilmesini övdü.

Irak, 152 milyar dolarlık rekor harcamayı içeren 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin son derece çekişmeli bütçe tasarısını Haziran ayında geçirdi. Bu bütçe yasasında Kürdistan Bölgesi'nin payı 12,6 oldu. Ancak iki hükümet arasındaki bütçe sorunları çözülmedi. Bağdat, Erbil’in maaşlarında kesintiye gitti.

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Ceyhan’a petrol ihracatını “Bağdat'ın izni olmadan ihraç ettiği” gerekçesiyle Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na şikayet etmiş, mahkeme Türkiye’yi 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkum etmişti.

Kararın ardından Türkiye, 25 Mart'ta Ceyhan Petrol Boru hattını kapatarak petrol ihracını durdurmuştu. Irak Federal Hükümeti, devlet şirketi SOMO'nun Ceyhan'dan petrol ihraç edebilecek tek resmi kurum olduğunu savunuyor.