Irak’tan Kürt örgütler hakkında açıklama

Bağdat ile Tahran arasındaki güvenlik anlaşmasının uygulanmasından sorumlu Yüksek Komisyon, Irak'ın “yükümlülüklerini yerine getirdiğini” ve “İran rejimi karşıtı grupların silahsızlandırılarak, sınırdan uzak bölgeye yerleştirildiğini” açıkladı.

Irak’tan Kürt örgütler hakkında açıklama
Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının uygulanmasından sorumlu hükümete bağlı Yüksek Komisyon, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
 
Rudaw'ın yer verdiği habere göre açıklamada, Bağdat ve Erbil hükümetleriyle iki ülke arasındaki komisyonun işbirliği sonucu “İran karşıtı” olarak adlandırılan Rojhılatlı Kürt örgütlerin sınırına yakın yerlerdeki karargahlarının tamamen boşaltıldığı ve silahsızlandırılarak sınırdan uzak yere nakledildikleri duyuruldu.
 
Kürt örgütlere mensup olan kişilerin aileleri ile birlikte Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin mevzuatına göre mülteci sayılacaklarına dikkat çekilen açıklamada, bölgede daimi olarak Irak güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığı ve Irak bayrağının asıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, Erbil ve Bağdat'ta düzenlenen toplantıya katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri temsilcisinin de anlaşma hükümlerinin uygulanması konusunda Irak hükümetine tam destek verdiğini kaydedildi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Bu grupların, sınır yakınındaki barınaklarından çıkarılarak uzak yere gönderilmesi büyük bir adımdır ve bu onların güvenliğini sağlamamızı gerektiriyor ki anlaşmanın diğer aşamalarının uygulanması tamamlansın. Tüm tarafları olumsuz açıklamalardan uzak durmaya ve iki ülke çıkarı için ortak çalışmaları desteklemeye çağırıyoruz.
 
Irak olarak sınırlarımızın güvenliği iki ülkenin ortak sorumluluğundadır. Tüm tarafları olumsuz ifadelerden kaçınmaya ve iki ülkenin yararına ortak eylemi ve sürekli işbirliğini desteklemeye çağırıyoruz.”
 
Tahran ve Bağdat sınır güvenlik anlaşması
 
İran geçtiğimiz yıllarda Küridstan Bölgesi toprakları içerisinde Rojhılatlı Kürt partilerin kamp ve karargahlarına füze ve SİHA’larla saldırı düzenledi.
 
Son olarak 19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini de kapsayan güvenlik anlaşmasını imzaladı.
 
Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor. Anlaşmanın uygulanması için 19 Eylül’e kadar süre tanınmıştı.