Irak, Erbet havalimanına yönelik saldırıda Türkiye'yi işaret etti

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanına yönelik saldırının Türkiye’den Irak hava sahasına geçen insansız hava araçları tarafından gerçekleştirilebildiğini söyledi. Resul, tekrarlanan ihlallerin iyi komşuluk ilkesine uymadığını belirterek tepki gösterdi.

Irak, Erbet havalimanına yönelik saldırıda Türkiye'yi işaret etti

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, dün Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanına yönelik SİHA’larca düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada "Pazartesi günü öğleden sonra saat 17.00’de Türkiye sınırından Irak hava sahasına giren bir drone Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye vilayetine bağlı Erbet ilçesindeki havalimanını bombalamıştır. Bombardımanda Anti Terör üyesi 3 kahraman şehit olmuş ve 3'ü de yaralanmıştır” dedi.

Saldırının ‘Irak’ın toprak bütünlüğünün ihlali’ olduğunu dile getiren Tümgeneral Yahya Resul açıklamanın devamında şunları dile getirdi:

“Saldırı, Irak'ın egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ediyor, bölge ile dünya barışını ve asayişini yok ediyor, tehdit ediyor. Ayrıca uluslararası hukuku, BM sözleşmelerinde belirlenen ilke ve hedefleri hiçe sayıyor."

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü, "Bu tekrarlanan ihlaller, ülkeler arasındaki iyi komşuluk ilkeleriyle bağdaşmıyor. Irak'ın komşularıyla iyi, dengeli siyasi, ekonomik ve güvenlik ilişkileri kurma çabalarını baltalama tehdidinde bulunuyor. Irak'ın bu ihlallere sınırlama getirme hakkı vardır" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Süleymaniye’nin Erbet ilçesindeki havalimanında öğleden sonra saat 16:45 sularında bir patlama meydana geldi. Olayda Peşmerge Anti-Terör Birimi üyesi 3 kişi hayatını kaybetti 3'ü de yaralandı.

Erbet Nahyesi Müdürü Daban Muhammed, havalimanına insansız hava araçları ile saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Yaralılar Süleymaniye’deki Peşmerge Hastanesi’ne kaldırılırken saldırı hakkında soruşturma başlatıldı.

 Olaya ilişkin açıklama yapan Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, bölge ülkelerine Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın egemenliğine saygı duyma çağrısında bulundu.

Ebubekir, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümeti ve tüm siyasi partileri iç çekişmelere son vererek ülkenin egemenliğini korumaya çağırıyoruz” dedi.

Saldırıyı sert bir dille kınayan KYB Genel Başkanı Bafıl Tabalani de, bunun Kürdistan Bölgesi'ni “istikrarsızlaştırmayı amaçladığını” söyledi.

Talabani Irak hükümetini “Kürdistan topraklarını korumaya yönelik anayasal ve ulusal görevini" yerine getirmeye çağırdı. /Rudaw