Halbusi'den Federal Mahkemenin kararına ilişkin açıklama

Irak Federal Yüksek Mahkemesi dün, Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürme kararı aldı.

Halbusi'den Federal Mahkemenin kararına ilişkin açıklama

Bunun üzerine bugün basın toplantısı düzenleyen el-Halbusi, görevi anayasayı korumak olan Federal Yüksek Mahkeme'nin anayasayı ihlal ettiğini söyledi.

El-Halbusi Federal Mahkemenin, vekillerin parlamento üyeliğini feshedemeyeceğini sözlerine ekledi.

Muhammed Halbusi Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, “Mahkemenin görevi anayasayı ve yürürlükteki yasaları izlemek, anayasa metinlerini korumak ve anlaşmazlıkları çözmektir” ifadelerini kullandı.

Vekilliğin düşürülmesi kararının kişisel bir mesele olamadığını ifade eden el-Halbusi, “Bu Muhammed Halbusi'yle ilgili değil, yasama organıyla ilgili bir mesele” dedi. El-Halbusi hiçbir milletvekilinin de herhangi bir talebini parlamentoya sunmadan direkt Federal Mahkeme'ye gittme hakkının yasal olarak bulunmadığını kaydetti.

Muhammed el-Halbusi, mahkemenin kararının anayasaya ve yürürlükteki yasalara aykırı olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğinin düşürülmesi kararı Irak Parlamentosu milletvekili Leyt Mustafa ed-Duleymi'nin yaptığı şikayete dayanıyor.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi başvuruyu görüşerek kararını verdi ve dün, Parlamento Başkanı el-Halbusi'nin milletvekilliğinin düşürüldüğünü duyurdu. Kararın ardından açıklama yapan Duleymi, “Şikâyetimizin üzerinden bir yıl geçti ve sonuçta başardık. Bugün Federal Yüksek Mahkeme, ‘resmi belgelerde sahtecilik’ suçlamasıyla Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğinin iptaline karar verdi. Federal Yüksek Mahkeme en güçlü mercidir ve kararı yerindedir” dedi.

Leyt Mustafa ed-Duleymi'ye destek veren milletvekili Basim el-Kashan da “Federal Mahkemenin kararı cesurdur ve bölgenin en güçlü mahkemesine sahip olmaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Irak Parlamentosu 9 Ocak 2022’de Muhammed el-Halbusi’yi bir kez daha Parlamento Başkanı olarak seçmişti.