BM’den ‘Mazlum Abdi’nin hedef alındığı’ saldırıya ilişkin açıklama

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı yakınlarına düzenlenen hava saldırısı hakkında açıklama yaptı.

BM’den ‘Mazlum Abdi’nin hedef alındığı’ saldırıya ilişkin açıklama

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin de bulunduğu konvoyun yakınına hava saldırısı düzenlenmesiyle ilgili Rûdaw muhabirinin sorusunu yanıtlayan BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Irak Hükümeti şimdiye kadar herhangi bir şikayette bulunmadı” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Irak’ın toprak bütünlüğüne tam desteklerini yineleyerek “Irak’ın toprak egemenliğine saygı duyulmasını talep ediyoruz” dedi.

Öte yandan, Irak Dışişleri Bakanlığından bir kaynak da ülkesinin BM’ye henüz herhangi bir şikayette bulunmadığını doğruladı.

Ne olmuştu?

7 Nisan’da Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlenmiş ve saldırının hedefinin DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi olduğu belirtilmişti.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Mazlum Abdi’nin hedef alındığına yönelik iddiaları yalanlamış ve “Genel komutanımız görevinin başındadır. Bu tür haberler, Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı güçlere karşı siyasi şantaj amacı taşımaktadır” ifadelerine yer vermişti.

Daha sonrasında ise DSG'nin Medya Sorumlusu Ferhad Şami yaptığı açıklamada, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na yönelik SİHA saldırısı esnasında  DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi'nin Süleymaniye'de olduğunu doğrulamıştı.

Hava sahası kapatılmıştı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, bu kararın alınmasına “PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetleri” gerekçe gösterildi.

Süleymaniye’ye günlük 2 uçuşu olan Türk Hava Yolları (THY), 3 Nisan’da Süleymaniye Havalimanı’na olan tüm uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

ABD’den açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Joe Buccino, hedef alınan konvoyda ABD askerlerinin de olduğunu açıkladı.

Mazlum Kobani’den açıklama

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Süleymaniye’de ABD ve Anti Terör (CTG) güçlerinin de içinde yer aldığı konvoyun hedef alındığını belirterek, “Türk devleti ilk defa beni hedef almıyor ve bunun son olmayacağını da biliyorum” dedi. /Rudaw