BM’den Zaho bombardımanı ve olası Rojava operasyonu açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM), 9 kişinin hayatını kaybettiği Zaho bombardımanı ve olası Rojava ve Suriye operasyonuna ilişkin Rûdaw’ın sorularına yanıt verdi.

BM’den Zaho bombardımanı ve olası Rojava operasyonu açıklaması

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Irak'ta Sadr hareketinin yüzlerce destekçisinin başkent Bağdat'taki parlamento binasını basmasını ve Muhammed Şiya Sudani'nin başbakanlık adaylığını protesto etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haq, "Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu karargahların kutsallığına saygı duymaya davet ediyoruz" dedi.

Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Haq, "Yaşananlar, Güvenlik Konseyi'nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır" diye konuştu.

Öte yandan Haq, Türkiye'nin Rojava’ya yönelik olası operasyonu konusunda Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Haq, tüm tarafları Suriye topraklarının egemenliğine saygı duymaya ve askeri çatışmalardan kaçınmaya çağırdı.

Haq ayrıca Irak'ın egemenliğinin korunmasında ısrar ettiklerini ve buna aykırı herhangi bir önlemin kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

 Haq’tan Rûdaw’ın sorusuna yanıt

Rudaw muhabirinin BM’nin dünkü oturumunu Haq’a sorarak BM’nin konuya ilişkin konumunu sordu.

“Irak, Birleşmiş Milletler'in Türkiye'den askerlerini topraklarından çekmesini istedi. Bu konudaki pozisyonunuz nedir? Irak'taki Türk askeri üslerini yasadışı görüyor musunuz?” sorusuna Haq şu yanıtı verdi:

“Vurguladığımız şey, Irak topraklarının egemenliğine ve güvenliğine saygıdır. Buna karşı alınacak adımlar bizi endişelendiriyor. Irak’ın kuzeyine yönelik saldırıyla ilgili geçen hafta yayınladığımız açıklamayı gördünüz. Elbette, Jenine Plaschardt'ın açıklamasını da gördünüz. Bunları dikkatinize sunuyorum.”

 Olası Rojava operasyonuna ilişkin BM’nin pozisyonu

Rûdaw’ın “Türkiye, Suriye'nin kuzeydoğusunda Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yönelik başka bir askeri operasyon başlatmayı planlıyor. BM'nin bu konudaki tutumu nedir?” sorusuna ise Haq şöyle yanıt verdi:

“Bu, geçmişte açıkça konuştuğumuz bir konu ve tüm tarafları çatışmadan kaçınmaya ve Suriye topraklarının egemenliğine saygı göstermeye, güvenliğine zarar gelmeyecek şekilde hareket etmeye çağırıyoruz.” /Rudaw