Bozyel: HDP Kürdistani ittifak içerisinde yer alabilecek bir parti değil

Bozyel: HDP Kürdistani ittifak içerisinde yer alabilecek bir parti değil

 PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, HDP’yi sol, sosyal demokrat bir parti olarak gördüklerini, saldırılar karşısında kendilerini desteklediklerini ancak “Kürdistani ittifak içerisinde yer alabilecek bir parti” gibi görmediklerini belirtti.

Rûdaw Tv’de yayınlanan ve Hêvîdar Zana’nın sunduğu 17:00 bültenine katılan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Türkiye’deki gündemi, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın partilerine yaptığı ziyareti ve Kürdistani partiler arasındaki ittifak meselesini değerlendirdi.

“Türkiye siyasi ve ekonomik bir kriz içerisinde” diyen Bozyel, “Özellikle de koronavirüs salgınının ardından bu kriz derinleşmiştir. AKP hükümetinin MHP ve Türk milliyetçi çevrelerle yaptığı ittifak günden güne zayıflıyor, halk desteğini yitiriyor. Salgından sonra da yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte oylarının da azaldığı görülüyor” dedi.

Hükümetin krizden çıkmak için erken seçim tartışmalarını gündeme getirdiğini ifade eden Bozyel, “Hükümet genel anlamda gelecek kaygıları yaşıyor. Bu nedenle AKP’den ayrılan DEVA ve Gelecek Partisi’nin seçime katılmasını engellemek için çeşitli çabalar sarfediliyor, seçim sayasının değiştirilmesi gündemleştiriliyor. Kendilerine karşı güçlü bir ittifak oluşmasını engellemeye, Millet İttifakı içerisindeki CHP ve İYİ Parti’nin arasını yine bu partilerin HDP ile arasını bozmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda HDP’nin muhalefetin güçlü bir tarafı olduğunu bildikleri için onu da güçsüz düşürmeye çalışıyorlar. Bu nedenle HDP’nin kapatılmasından söz ediliyor. Bildiğiniz gibi birkaç gün önce iki vekillerinin milletvekilliği düşürülerek tutuklandı. Koronavirüs salgını sürecinde HDP’li belediyelere kayyım atandı, belediye başkanları tutuklandı” ifadelerini kullandı.

Demokratik zemini ortadan kaldıran uygulamalara ve siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduklarını belirten Bayram, “HDP’ye oy veren 6 milyon seçmen var. Bu nedenle seçimlerde kilit rol oynuyor. Yerel seçimlerde gördük, HDP ve Kürtlerin oyları sayesinde AKP İstanbul, Ankara ve diğer büyük şehirlerde belediyeleri kaybetti. Önümüzdeki dönemde seçim olursa, HDP’nin desteği ile CHP ve İYİ Parti muhalefetinin başarılı çıkacağı anlaşılıyor. Bu nedenle HDP’yi kapatma söylemi, tutuklamalarla darbeleyip dağıtmak istiyorlar. Biz siyasi partilerin kapatılmasına ve demokratik zeminin ortadan kaldırılmasına karşıyız” diye konuştu.   

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın bugün Diyarbakır’da kendilerine nezaket ziyaretinde bulunduğunu ifade eden Bozyel, HDP ile ittifak meselesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“HDP, iki milletvekili arkadaşlarının tutuklanmasını protesto etmek amacıyla Hakkari ve Edirne’den başlayacak bir yürüyüş gerçekleştirecek. Bu kapsamda siyasi çevrelerle de ziyaret ediyorlar. Bugünkü görüşmemizde Türkiye’deki genel durum hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Saldırılara karşı tek ses olmamızı ve ittifak halinde olmamızı istediler. HDP’nin buna hazır olduğunu vurguladılar. Tabi biz ittifak ve destek meselesini iki yönlü ele alıyoruz. Türkiye’deki demokrat çevrelerle faşizme karşı karşı ittifak yapabiliriz. Ancak ulusal ittifak meselesi başka bir meseledir. HDP ile aramızdaki çelişki de ulusal ittifak meselesine dairdir.  HDP’yi sol, sosyal demokrat bir parti olarak görebiliriz ve saldırılara karşı onlara destek verebiliriz ancak Kürdistani ittifak içerisinde yer alabilecek bir parti gibi görmüyoruz. Biz bunu kendilerine de söyledik. HDP kimliğini doğru düzgün tanımlayabilmiş değil. Bir kimlik bunalımı yaşıyor. Kürtleri ne kadar temsil edebilir, ne kadar ulusal ittifakın bir parçası olabilir, seçmenlerinin çoğu Kürt olmasına rağmen Kürtler adına ne kadar konuşabilir, bu tartışılırdır.”

Seçim ve ittifak meselelerini de farklı ele aldıklarını hatırlatan Bayram Bozyel, “Seçim meselesi dönemsel bir meseledir ve bizim gündemizide şu an böyle bir mesele yok. İttifak meselesine gelince; demokratik güçlere karşı saldırılar karşısında birbirini desteklemek ayrı bir şeylerdir. Bazı prensipler üzerinden operasyonlara karşı tepki gösterme, yeni bir anayasa hazırlama, Türkiye’de demokratik bir sistemin inşası gibi konularda HDP’ye destek vermeye hazırız. Bu konuda Türkiye’deki diğer demokratik çevrelerin de varsa bir girişimi destekleriz. PSK olarak Kürt halkı ve Kürdistan’ın özgürlüğü gibi stratejik bir amacımız olduğu gibi Türkiye’nin de demokratikleştirilmesi konusunda kendimizi sorumlu görüyoruz. Türkiye’de demokrasi zemininin genişlemesi ve uluslararası hukuk çerçevesinde özgürlüklerin genişletilmesi ile Kürt meselesinin çözüm zemini de güçlenir. Bu çerçevede, HDP ile demokratik halklar, kültür ve dil konularında çalışabiliriz. Ancak dediğim gibi bu haliyle ve duruşuyla HDP ulusal ittifakın bir parçası olmaz. Ama bu, diğer meselelerde onlarla çalışamayacağımız anlamına gelmez” değerlednirmesinde bulundu.

PSK olarak tüm Kürdistani taraflarla ulusal bir cephe oluşturmak için bir araya gelebileceklerini vurgulayan Bayram Bozyel, “Olası bir erken seçimde HDP ile ittifak yapacak mısınız, yada bu konuda farklı bir hazırlığınız var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Henüz kessin bir erken seçim olacak diyemiyoruz. Bu nedenle bizim programımızda seçim yok. Ancak tartışmaları takip ediyoruz. Yarın birgün seçim kararı alınır ve takvim işlerse o zaman biz de bir çalışma içerisine gireceğiz. Bu konuda PSK olarak tecrübelerimiz var. Bağımsız adaylarla mı, Kürdi bir blokla mı katılacağız ona karar verilecek. HDP ile ittifak da kendilerinin tavrına bağlı olacak. Biliyorsunuz ittifak tek taraflı olmuyor. Ancak henüz birşey söylemek için erkendir.”  

Rudaw