Brett McGurk: Türkiye iki haftada nasıl yoldan çıktı?
ABD'nin IŞİD ile mücadele eski özel temsilcisi Brett McGurk, ABD Başkanı Donald Trump'a Erdoğan ile ilişkileri nedeniyle eleştirilerini sürdürdü.
ABD'nin IŞİD ile mücadele eski özel temsilcisi Brett McGurk, ABD Başkanı Donald Trump'a Erdoğan ile ilişkileri nedeniyle eleştirilerini sürdürdü.
Bugün ABD Senatosu'nun Ermeni Soykırımı'nı kabul etmesinin hemen ardından Twitter üzerinden bir dizi mesaj paylaşan McGurk, Trump'a sert ifadelerle yüklendi.
McGurk, "Trump'ın karşılığında hiçbir şey talep etmeden Erdoğan'ı yatıştırma tutumunun sonuçları bir bir ortaya çıkıyor. Hatırlayın, iki hafta önce Trump, görünürde hiçbir gerekçe olmadan Beyaz Saray'da Erdoğan'ı ağırladı. O günden bu güne neler oldu?" sorusunu sordu.
Erdoğan'ın Trump'ın onu masum gösterme çabalarına rağmen, Beyaz Saray'daki toplantıdan bugüne olumlu bir davranış sergilemediğini, aksine ABD çıkarlarının aleyhine politikalarını sürdürdüğüne dikkat çeken McGurk şu ifadeleri dile getirdi:
1. Erdoğan, Suriye’nin kuzeydoğusundaki sınır bölgesini bölgenin yerlisi olmayan bir milyondan fazla Suriyeli ile yeniden doldurma tehdidinde bulundu. (daha önceden başlayan bir sürecin devamı niteliğinde)
2. Erdoğan, Müslümanları “batıya karşı birleşmeye” davet etti, şu anda Türkiye, ABD’nin terörist olarak kabul ettiği Hamas'lı İsmail Haniye'yi İstanbul’da ağırlıyor.
3. Türkiye, Libya ile imzaladığı danışılmayan mutabakat neticesinde NATO müttefiki Yunanistan ve ABD'nin müttefikleri İsrail ve Mısır’la doğrudan çatışmaya varabilecek bir Akdeniz “deniz kapanı" yarattı.
4. Erdoğan, NATO toplantıları hakkında Vladimir Putin'e derhal bilgi verdi. (Kremlin açıklaması: “Türkiye cumhurbaşkanı, Vladimir Putin’e Londra’daki son NATO zirvesindeki toplantıları hakkında bilgi verdi.”)
5. Bunun ardından Türkiye, NATO’nun 28 müttefikinin Kürt YPG’yi terör örgütü (NATO bunu asla yapmayacak) ilan edene kadar NATO’nun Doğu Avrupa için savunma planlarını onaylamayı reddetti.
6. Erdoğan, Türk gaz boru hattının 8 Ocak'ta Türkiye'de Putin ile açılacağını açıkladı. (ABD Kongresi önceki gün bu proje ile ilgili yaptırım kararı aldı.)
7. Türkiye, İran ve Rusya ile birlikte oluşturdukları “Astana süreci” vasıtasıyla, İsrail’in Suriye’deki savunma önlemlerini ve ABD’nin desteklediği güçleri kendi deyimleriyle "petrole yasadışı el koyma ve petrol geliri transferi"ni kınayan bir açıklama yaptılar.
8. Ve… Türkiye bir kez daha Washington’u Rus füzeleri satın alımı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamayı tercih etmesi halinde ABD'yi İncirlik Üssü'nden çıkarmakla tehdit etti.
Bu, ABD'nin ilkeli diplomasi terk etmesi halinde ortaya çıkan tablodur. Trump'ın Erdoğan'la ilişkisi, Türkiye'ye daha yapıcı bir şekilde yön gösterme çabalarının da altını oydu. Dış politikanın diğer alanlarında olduğu gibi durum daha da kötüleşiyor.