'Büyük tehditler nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi sağlanacak'

ABD Temsilciler Meclisi 2024 yılı içinde savunma harcamalarının kapsamını belirleyen bütçe tasarısını kabul etti. Tasarının kabul edilmesi halinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi yerleştirilecek. Washington Enstitüsü’nden Dr. Bilal Wahab, “Büyük tehditler var bu nedenle Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi sağlanacak” dedi.

'Büyük tehditler nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi sağlanacak'

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen (NDAA) Temsilciler Meclisi’nde Perşembe gecesi (14 Aralık 2023) 118’e karşı 310 oyla partiler üstü bir destekle kabul edildi. Tasarı Senato’da da Çarşamba gecesi 13’e karşı 87 oyla kabul edilmişti.

Tasarıya Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde artan saldırılar nedeniyle bölgeye savunma sistemi yerleştirilmesi için şerhler konuldu.

Washington Enstitüsü’nden Dr. Bilal Wahab, ABD’de ezici çoğunluğunun oylarıyla meclisten geçen bütçe tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak’ta ABD Büyükelçiliğini hedef almanın Amerika için kırmızı çizgi olduğunun altını çizerek, “ABD yapılan dron saldırılarına yanıt vermiyor, ancak olası bir füze veya roket saldırısına karşı kayıtsız kalmayacağını açık bir şekilde ifade ettiği gibi konuyla ilgili gereken mesajı Iraklı yetkililere iletti” dedi.

"Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi sağlayacak"

ABD Temsilciler Meclisi’nden geçen bütçe yasasına göre, yapılan drone ve füze saldırılarına karşı savunma için Pentagon önümüzdeki yıl Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi sağlayacak. Bu kapsamda da ABD’li yetkililer Perşmerge Güçleri ile Irak Güvenlik Güçlerine gereken eğitim verecek.

Savunma sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Bilal Wahab, “ABD kendi çıkarlarını korumak için bölgeye savunma sistemi yerleştirecek. Örneğin Erbil Havalimanına savunma sistemi yerleştirdiyse Süleymaniye’ye yerleştirmesine gerek yok. Büyük tehditler var bu nedenle Kürdistan Bölgesi’ne savunma sistemi sağlıyor” dedi.

New York’ta basın açıklamasında bulunan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye’de bulunan ABD güçlerine, İran destekli gruplar tarafından insansız hava aracı ve roketle toplam 92 saldırı düzenlendiği bilgisini paylaştı.

ABD’nin 1 Ekim’de başlamış olan mali yıl için savunma bütçesini şekillendiren 886 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, son 20 yıl içinde bugüne kadar ABD ordusu personeline yüzde 5,2 ile en büyük maaş zammını kapsıyor.

Temsilciler Meclisi ve Senato geçtiğimiz Temmuz ayında Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen (NDAA) yasaya ilişkin birbirinden farklı olan iki tasarı metnini kabul etmişti.

Kürdistan Bölgesi’ne hava savunma sistemi talebi

Tasarıda, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının, insansız hava araçları ve füze saldırılarına yanıt vermek üzere önümüzdeki yıl 1 Şubat'a kadar Kürdistan Bölgesi ve Irak'a hava savunma sistemleri sağlamaya yönelik ortak bir plan geliştirmesi gerektiğine yer verildi.

ABD güçlerini ayrıca Irak güvenlik güçleri ile Peşmergeye savunma sisteminin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim vermesi gerektiğine değinildi.

Tasarı, Pentagon'un planı hazırlandıktan 90 gün sonra uygulamaya başlamasını gerektiriyor ve Savunma Bakanı yıl ortasında Kongre'nin huzuruna çıkıp planın nasıl uygulanacağı konusunda bilgi verecek.

Kongrenin onayından geçen tasarının Başkan Biden tarafından imzalanması gerekiyor. 

Temmuz ayında Kongre komitelerinden biri tarafından Kürdistan Bölgesi'ne hava savunma sistemi verilmesi çağrısında bulunulmuştu.

Geçmişten beri Kürtlere verdiği destekle bilinen Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Don Bacon, konuyu Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed'in Washington ziyaretinden birkaç gün sonra bu yıl Haziran ayında önermişti.

Bacon, Haziran ayında X hesabından yaptığı açıklamada, "Irak'taki Kürtlerin İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı daha iyi bir hava savunma sistemine sahip olmasına yardımcı olabiliriz" dedi.

 Kongre'nin Kürdistan Bölgesi'nde hava savunma sistemlerinin konuşlandırılmasına izin verme talebi hassas bir zamanda geldi.

ABD askeri üslerine yönelik saldırılar, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmanın Ekim ayında başlamasından bu yana son iki ayda arttı. Irak, Kürdistan Bölgesi ve Suriye’de İran’a yakın milis gruplar, ABD ve koalisyon üslerini defalarca hedef aldı.

Öte yandan 2024 savunma bütçesinde Suriye ve Demokratik Suriye Güçleri’ne ayrılan fon, 2023'e kıyasla 9 milyon dolar azaltılarak 2024 yılı için 156 milyon dolar olarak belirlendi.

Pentagon, Irak-Kürdistan Bölgesi ve Suriye-Rojava’da IŞİD'le mücadele için 475 milyon dolar da dâhil olmak üzere, yurtdışındaki askeri operasyonlar için 2023 bütçesinden 14.544 milyar dolar talep etmişti. /Rudaw