Buz kütlesi altında kalan Kürt kadın dağcı hayatını kaybetti

Doğu Kürdistan'ın (Rojhılat) ilk kadın dağcılık kulübünü kuran Sineli dağcı Agrin Lütfi, Tahran yakınlarındaki donmuş bir şelaleye tırmanırken düşerek hayatını kaybetti.

Buz kütlesi altında kalan Kürt kadın dağcı hayatını kaybetti
Doğu Kürdistan'da (Rojhılat) ilk kadın dağcılık kulübünü kuran Agrin Lütfi bu alanda antrenörlük yapan ilk kadın olma unvanını taşıyordu.
 
Rudaw ajansının haberine göre Agrin Lütfi veya bilinen adıyla Gülsüm ve 2 dağcı daha 22 Şubat günü Tahran yakınlarındaki buz tutan Nawa Şelalesi’ne tırmanmaya çalışırken buzun kırılması sonucu yükseklikten sert bir şekilde buz zemine düştü. Ardından üzerine şelaleden düşen buz kütlesinin altında kalan Kürt kadın dağcı feci şekilde can verdi.
 
İddialara göre idman için Tahran'a giden beş kişiden biri olan Agrin Lütfi, buz kütlesine tırmanan iki dağcının ardından tırmanışa geçti. Ancak buz parçası üzerindeki ağırlık nedeniyle kırıldı.
 
Olayın ardından bölgeye gelen sağlık ekipleri, kadın dağcının başına isabet eden buz parçaları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirledi.
 
Agrin Lütfi, 2004 yılında Rojhıla’ta ilk kadın dağcılık kulübü olan Çiya Dağcılık Kulübü'nü  kurdu ve İran Dağcılık Federasyonu tarafından resmi lisans aldı.
 
Dağcılık antrenörü ve öğretmeni olan Agrin Lütfi aynı zamanda buz sporlarında aktifti.