Caggins: Irak, Kürdistan’dan petrol ihracatının askıya alınması nedeniyle 19 milyar dolar kaybetti

Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, petrol sözleşmeleri konusunda hala anlaşmazlıklar olması nedeniyle petrol ihracatının yeniden başlamadığını belirtirken, Irak’ın Kürdistan’dan petrol ihracatının durdurulması nedeniyle 19 milyar dolar kaybettiğini bildirdi.

Caggins: Irak, Kürdistan’dan petrol ihracatının askıya alınması nedeniyle 19 milyar dolar kaybetti

Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, “Sudani (Irak Başbakanı) ve Biden (ABD Başkanı) toplandıklarında Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihraç edilmesi gerektiğini vurguladı. Şu anda Irak, Kürdistan petrolü ihracatının durdurulması nedeniyle 19 milyar dolar zarara uğradı.” dedi.

Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatını yeniden başlatmak için pratik adımlar atması beklendiğini ve Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani’den ABD'yi ziyaret etmesi istendiğini kaydeden Sözcü Caggins, "APIKUR ve petrol şirketleri, Irak Petrol Bakanı’nın ABD'yi ziyaret etmesi halinde bölgeden yeniden petrol ihraç etmek için Biden yönetimindeki dostlarıyla görüşmelerde bulunacak.” diye konuştu.

APIKUR Sözcüsü, “Türkiye defalarca boru hattının Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihraç etmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Irak Hükümetinin belirlediği petrol üretim maliyeti sorun haline gelmiş ve çözülememiş, sözleşmelerde de anlaşmazlıklar yaşanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Çözümün yeni sözleşmeler olduğu ve bu sözleşmelerin net bir yaklaşıma sahip olması gerektiği yönünde değerlendirmede bulunan APIKUR Sözcüsü, Irak Hükümeti, Kürdistan Bölgesi ve petrol şirketlerinin “yeni sözleşmeler” üzerinde anlaşması gerektiğini savundu.

Irak bütçesiyle ilgili bazı anlaşmalar olduğu için ihracatın henüz başlamadığını belirten Myles Caggins,  tazminatın henüz kağıda geçirilmediğini ve Irak Petrol Bakanlığı tarafından incelenmediğini kaydetti.

ABD’nin, petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda bir an önce çözüme ulaşmak için sürekli olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleriyle iletişimde olduğunu ifade eden Myles Caggins, Bağdat'ın net bir tanım vermesini ve petrol şirketleriyle yapılan sözleşmelerdeki değişikliklerin nasıl olacağını görmeyi beklediklerini dile getirdi.