SOMO: Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı banka hesabına yatırılacak

Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO), Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden aldığı payı aylık olarak kendi hesabına yatırılacağını açıkladı.

SOMO: Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payı banka hesabına yatırılacak

Irak Petrol Pazarlama Şirketi(SOMO), Kürdistan Bölgesi ile yürütülen müzakere ilişkin yazılı açıklama yayınladı. SOMO,  Erbil’in günlük 400 bin varil petrolü Bağdat’a teslim etmesi gerektiğini belirterek,  ardından Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden aldığı payı aylık kendi özel hesabına yatırılacağını duyurdu.

Açıklamada, "Kürdistan'da üretilen ham petrolün taşınma mekanizmalarını tartışmak” amacıyla 18 Temmuz’da SOMO, Irak Petrol Bakanlığı'nın ilgili birimleri, Federal Maliye Bakanlığı Genel Muhasebe Ofisi, Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti Mali Denetleme Bürosu temsilcilerinin katılımıyla  bir toplantı gerçekleştirildiği belirtildi.

Irak Parlamenteri Xazi: SOMO'nun böyle bir görevi yok

SOMO’nun açıklamasının devamında  “Bağdat ile Erbil arasındaki siyasi anlaşma gereği, Kürdistan Bölgesi'nde üretilen petrolün SOMO tarafından ihraç edilebilmesi için Bağdat'a günde en az 400.000 varil petrol teslim etmesi ve gelirin Irak Merkez Bankası'ndaki bir banka hesabına yatırılması, daha sonra Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden aldığı paya eklenerek, aylık Kürdistan Bölgesi Hükümetinin özel hesabına aktarılması kararlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.

Konu hakkında Rûdaw ajansına konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Halil Xazi "SOMO'nun Kürdistan Bölgesi'nin bütçe payını göndermekle bir ilgisi yoktur. Çünkü SOMO petrol ihraç eden bir şirkettir, Kürdistan Bölgesi'nin payını göndermek gibi bir sorumluluğu bulunmamaktadır" dedi.

"Kürdistan Bölgesi’nin günlük dışarıya 400 bin varil petrol göndermesinin koşulu yok" diyen Halil Xazi "Kürdistan Bölgesi, her talep olduğunda Kar ve Qeywan gibi petrol rafinerleri üzerinden 400 bin petrolü teslim etmeye hazırdır. Ancak bu petrolün 100 ila 150 bin varilinden daha fazlası iç piyasada kullanılmaktadır. Bu önemli husus gözden kaçırılmamalı” ifadelerini kullandı.

SOMO’nun açıklaması Kürdistan Bölgesi’nden bir üst düzey heyetin Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payının netleşmesi amacıyla Bağdat’a gerçekleştirdiği 5 günlük görüşmeler ardından geldi.

Erbil: Kürdistan Bölgesi hükümeti sorumluluklarını yerine getirdi

Perşembe günü Bağdat’a giden heyette başkanlık eden Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Omid Sabah, yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesinin mali haklarının garanti altına alınması ve bütçe yasasının hayata geçirilmesi konusunu müzakere etmek amacıyla Bağdat’ta ilgili taraflarla 5 günlük bir dizi toplantılar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Sabah açıklamasında “Görüşmelerde iki konuyu vurguladık; Birincisi, Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını korumaktır. İkincisi, Kürdistan Bölgesi'nin bütçesini ve tüm mali haklarını garanti altına almaktır” dedi.

Sabah, Kürdistan Bölgesi’nin bütçe yasasının bazı maddelerine yönelik çekince ve itirazları olmasına rağmen, kendi üzerine düşen yükümlülüklerin büyük kısmını yerine getirdiğini söyledi.

25 Haziran’dan itibaren Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’a günlük 50-60 bin varil petrol gönderdiğini belirten Omid Sabah, " Bu miktarı merkezi hükümet belirliyor. Kürdistan petrolü devretme yükümlülüğünü yerine getirdi. Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'nin petrol sağlama yükümlülüklerini yerine getirdiğini resmen doğruladı" dedi.