Canlı yayında isim verdi: Kılıçdaroğlu başbakan adayını açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 siyasi partinin kurduğu ittifakın başbakanlık adayı için, “Meral Akşener, ‘Talibim’ dedi” açıklamasını yaptı.

Canlı yayında isim verdi: Kılıçdaroğlu başbakan adayını açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de katıldığı programda gündeme ilişkin konuştu.

Kılıçdaroğlu, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin imzaladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem deklarasyonuna ilişkin olarak ''Ülke bu haldeyken hiçbirimiz bu masayı deviremeyiz” diye kouştu.

2023 yılında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin konuşdan Kılıçdaroğlu, ''Ülkeyi ileri götüreceğiz. Bugün AK Parti’den veya MHP’den beri Türkiye’nin sorularını dile getirebilir mi? Asla dile getiremez. Parlamentonun özgür iradesi yok. Milletin vekilini millet seçmeli. Yeni bir Türkiye, yarının Türkiye'si diyoruz buna. Bugünün veya geçmişin Türkiye'sinde gençler geleceğini yurt dışında arıyorsa bir problem var demektir. Ülkede Allah aşkına adalet var mı? Adalet çürürse demokrasi çürür. Demokrasimiz daha güçlü olmalı” dedi.

“Türkiye dünyada itibar kaybediyor” diyen CHP lideri, “6 saygın siyasi lidere bir tarihsel görev düşüyor. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile Türkiye Cumhuriyeti devletinde hukuku yeniden inşa ediyoruz. Tek adam rejimine son veriyoruz. Herkes cumhurbaşkanı olmak ister. Ancak henüz adayın kim olacağı liderler arasında konuşulmadı, sadece ilkeler konuşuluyor. Liderler son olarak "hangi adayla kesin olarak kazanırız" buna bakacak. Diğer genel başkanlar adına konuşmayayım, benim bakış açım o. Liderler "siz olun" derse ben aday olurum. Bir yola çıktık, yola çıktığımıza göre Türkiye'nin geleceğini yeniden inşa edeceğiz. Sadece ben değil, hep birlikte yapacağız. Dolayısıyla güven verecek biri olması lazım” şeklinde konuştu

Kılıçdaroğlu, 6 liderin oturup düşüneceğini belirterek, “Sonuçta bir gelecek inşa ediyoruz ve karşılıklı güven şart. Cumhurbaşkanı adayının devlet aklını bilmesi, devlet deneyiminin olması lazım. Çünkü belli bir süre devleti yöneteceksiniz ve yönetirken ittifak bileşenlerini gözardı edemezsiniz. Başbakan adayımız da var, Meral Akşener, ‘Talibim’ dedi. Bütün bunları düşünüp hareket etmek zorundasınız” açıklamasında bulundu.

Muhalefet Partilerin tekrar bir araya geleceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Önce hukuksal inşa gerekiyor. Demokrasi, düşünce özgürlüğü, medya özgürlüğü, cumhurbaşkanı tarafsızlığı gerekiyor. Devlette liyakatin inşası gerekiyor. Siz devletin önemli görevlerine atayacağınız kişilerin ehil olması gerekiyor. Ekonomi ve sosyal politikalarda ne yapacağız? 6 genel başkan karara vardık. Her parti kendi içinde ön hazırlık yapıyor. Daha sonra 6 parti genel başkanları tekrar bir araya geleceğiz. Temel kurallar belirlenecek. Onları da kamuoyu ile paylaşacağız. Biz hukuku inşa etmeden ekonomiyi düzeltemeyiz. Siz adaleti inşa etmeden neyi, nasıl yapacaksınız?” dedi.