Cemal Nebez Ödülü Rojhılatlı aktivist Zara Muhammedi'ye verildi

İlki düzenlenen Cemal Nebez Ödülü, İran tarafından tutuklanan ve daha sonra serbest kalan Kürtçe öğretmeni Zara Muhammedi’ye verildi.

Cemal Nebez Ödülü Rojhılatlı aktivist Zara Muhammedi'ye verildi

Cemal Nebez Vakfı tarafından birincisi düzenlenen Cemal Nebez Ödül töreni Almanya’nın Berlin’e bağlı Schonberg belediye binasında gerçekleşti.

Cemal Nebez Ödülü’nün ilki, İran tarafından Kürtçe çalışmaları nedeniyle tutuklanan ve daha sonra serbest kalan  Rojhılatlı Kürtçe öğretmeni, Nujîn Kültür ve Toplum Derneği Yönetim Kurulu üyesi Zara Muhammedi’ye layık görüldü.

Ödülü Zara Muhammedi adına kız kardeşi Kanî Muhammedi, Cemal Nebez Ödül Komitesi Üyesi Xunav Haco'nun elinden aldı.

Cemal Nebez Ödülü 2 yılda bir düzenlenen törenle sahiplerine veriliyor.

Ödül Prof. Dr. Cemal Nebez’in 40 yıl birlikte yaşadığı Alman asıllı hayat arkadaşı Hannalor Kveshlar’in öncülüğünde Cemal Nebez Vakfı tarafından organize ediliyor. 

Zara Muhammedi kimdir?

Rojhılat’ın Sine (Senendec) kentinde Nujin Derneği Sosyal ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Zara Muhammedi, öğrencilere Kürtçe ders verdiği için Şubat 2020’de Sine Devrim Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

Gelen yoğun tepkiler üzerine Zara Muhammedi geçtiğimiz Şubat ayında serbest bırakılmıştı.

Zara Muhammedi’nin eşi ve Kürtçe öğretmeni Seywan İbrahimi İran devleti tarafından 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Prof. Dr. Cemal Nebez kimdir?

1933 yılında Süleymaniye’de doğan Cemal Nebez, İslam şeriatı ve felsefenin yanı sıra psikoloji, fizik ve matematik dallarında eğitim gördü. Almanya’da ise siyaset bilimleri, gazetecilik ve hukuk eğitimi aldı.

1950’lerde Bağdat Üniversitesi’nde fizik ve matematik okuyan Nebez, Kerkük, Erbil, Basra ve Bağdat’taki farklı üniversitelerde ders verdi.

1960’ta Avrupa’ya giden Cemal Nebez, Almanya’da Münih Üniversitesi ve Augsburg Üniversitesi’nde İslam ve İran tarihi derslerine girdi. Tarih bölümünde “Mir Muhemmed Rewandızi” üzerine doktorasını yaptı

1967-1970 yıllarında Hamburg Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Nebez, aynı yıl bir grup arkadaşıyla Ulusal Kürt Öğrenciler Birliğini (Kajik) kurdu. Kajikname’nin de yazarlarındandı.

Sosyalist Kürt Partisi’ne önemli desteği olan Nebez, Cevat Mela başkanlığındaki Ulusal Kongre’nin faaliyetlerinde önemli bir role sahipti. Ulusal bilince sahip Nebez’in Kürdistan’da ulus kavramına ciddi katkısı oldu.

1970-1979 yıllarında Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimleri ve hukuk okudu.

8 Aralık 2018’de 85 yaşında Berlin’de hayata gözlerini yumdu.