CENTCOM: Husilere ait İHA'lar düşürüldü

CENTCOM, ABD'nin Yemen'deki Husi grubu tarafından fırlatılan insansız hava araçlarının imha edildiğini duyurdu.

CENTCOM: Husilere ait İHA'lar düşürüldü

ABD Merkez Komutanlığının (CENTCOM), X hesabından yapılan açıklamada "27 Şubat'ta, Sana saati ile 21.50 ile 22.55 saatleri arasında, ABD uçakları ve bir koalisyon savaş gemisi, İran destekli Husilerin fırlattığı  tek yönlü 5  insansız hava aracını (İHA) düşürdü" denildi.

CENTCOM, İHA'ların Yemen'in Husiler kontrolündeki bölgelerinden geldiğini tespit ettiğini ve bunların bölgedeki ticari gemilere, ABD Donanması gemilerine ve koalisyon gemilerine "yakın bir tehdit" oluşturduğunu belirlediğini söyledi.

Açıklamada, "Bu eylemler, seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak ve uluslararası suları ABD Donanması ve ticari gemiler için daha güvenli ve emniyetli hale getirecek" ifadelerine yer verildi.

Husiler: ABD Hudeyde’de 2 hava saldırısı düzenledi

Öte yandan Husiler, ABD ve İngiltere güçlerinin, Yemen'in batısındaki Hudeyde kenti açıklarındaki adaya 2 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Husilere bağlı El-Mesira televizyonu haberinde, "ABD ve İngiltere, Hudeyde'ye bağlı el-Luhayye ilçesinde Lebvan Adası'na iki saldırı düzenledi." ifadesi yer aldı.

Haberde saldırıya ilişkin ayrıntı verilmezken, ABD ve İngiltere tarafından açıklama yapılmadı.

Hudeyde, uzun kıyı şeridine sahip olmasının yanı sıra hayati önemi bulunan üç limanı içermesi nedeniyle Yemen'in en önemli kentlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yemen'deki Husi grubu, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırısı altında olan Gazze Şeridi'yle dayanışma amacıyla Kızıldeniz'de İsrail şirketlerinin sahibi olduğu veya işlettiği kargo gemilerini veya İsrail'e ve İsrail'den mal taşıyan kargo gemilerini hedef alıyor.

Kızıldeniz, petrol ve akaryakıt sevkiyatı için dünyanın en sık kullanılan deniz yollarından biridir.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz günlerde Husi saldırılarına karşı koymak için çok uluslu bir misyon olan Prosperity Guardian Operasyonu'nun kurulduğunu duyurdu.

ABD ve İngiltere, son günlerde Husilerin Kızıldeniz'de İsrail ve onu destekleyen gemileri hedef almasını gerekçe göstererek Hudeyde kentine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.