Çin'den Kürdistan'a otomotiv çıkarması
Çin'de 2016 yılında otomobil satışları 28 milyonu aşarak rekor kırdı. Çin, Kürdistan pazarını hedef pazar listesinde ilk beşe koyarak 2017-2019 kapsayan uzun soluklu bir çalışma projeksiyonu geliştirmeye çalışıyor.
AB üyesi ülkelerde seçim maratonu başlarken, ABD yeni başkanını seçti. AB üyesi ülkelerin siyasi parti temsilcilerinin ekonomi paketi açıklamaları ve Trump'ın dünya çapında bir ekonomik daralmanın başlayacağı sinyallerini akla getiriyor. Ancak Çin ekonomisi yeni bir rekora imza attı. Çin'de 2016 yılında otomobil satışları 28 milyonu aşarak rekor kırdı. Önceki yıla göre yüzde 13,7 artış kaydedildi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin 2017 hedef pazarlar çalışması kapsamında Kürdistan'ın iki önemli merkezine ticaret ofisleri açmak için çalışmalara başladığı öğrenildi.
Çiçeği burnunda ABD başkanı Trump'ın doları kendi ülkesine geri çekme politikasını ilan etmesi ile birlikte dünya pazarlarında başlayan endişe ve hareketliliğe rağmen bir çok ekonomi daralma sürecine hazırlık yaparken Çin Halk Cumhuriyeti büyüme trendini sürdürmek için yeni pazarlar politikası çerçevesinde resmi diplomatik ticari misyonlarını ve sahadaki çalışmalarını arttırmayı planladığı öğrenildi.
Bu kapsamda Erbil ve Süleymaniye kentlerindeki personel ve ticari faaliyetlere büyük önem veren Çin, Kürdistan pazarını hedef pazar listesinde ilk beşe koyarak 2017-2019 kapsayan uzun soluklu bir çalışma projeksiyonu geliştirmeye çalışıyor. Enerji başta olmak üzere ithalat ve İhracat kalemlerinin arttırılması için de 2017'in haziran ayından itibaren yoğun saha çalışmaları yürüteceği kaydedildi. Çin'in özellikle Kürdistanlı işadamlarına ciddi kolaylıklar sağlamak içinde plan üzerinde çalıştığı kaydedildi.
Ekonomisi dünya çapındaki duraklamaya aldırış etmeden büyüme trendini sürdürüyor. Çin Otomobil Üreticileri Derneği'nin açıkladığı verilere göre, 2016 yılında Çin'de otomobil üretimi ve satışı hızla arttı. Geçen yıl Çin'de 28 milyon 119 bin adet otomobil üretildi. Otomobil satışı 28 milyonu aştı. 2016 yılında Çin malı binek otomobillerin satışında önceki yıla oranla yüzde 20,5 artış kaydedilerek, toplam binek otomobil satış hacminin yüzde 43,2'sine ulaşıldı.
Yeni enerjiye dayalı araçlar da Çinli tüketicilerden büyük ilgi gördü. Geçen yıl bu tipte 507 bin araç satıldı. Dünyanın en büyük otomobil marketi olan Çin geçen yıl 708 bin araç ihraç etti. Bu rakamın 2017'de 750 bine ulaşması bekleniyor.
Çin, 3 yıllık zaman içinde Erbil'de 4 otomobil firmasının temsilciliğini açmayı planlıyor. Diğer taraftan Çin, Irak'ın güvenli limanı sayılan Kürdistan'da Ortadoğu bölgesine araç yedek parçası sağlayan bir lojistik üs kurmayı da planlıyor.