Rusya Devlet Başkanı Putin Çin'de

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na katılmak üzere Çin'e gitti.

Rusya Devlet Başkanı Putin Çin'de

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'e resmi ziyaret düzenledi. Putin, Pekin’in ev sahipliği yapacağı 3’üncü Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'na katılacak.

Rus lider forum kapsamında çarşamba günü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek.

ABD merkezli Bloomberg, ziyaretin, Washington ve Brüksel'deki yetkililerce yakından izlendiğini aktardı.

Ukrayna'daki savaş sırasında gerçekleştirilen ziyaretin, Pekin-Moskova hattındaki yakın bağlara işaret ettiği kaydedildi.

Çin'in, Putin'in 2022'de Ukrayna'ya saldırı emrini vermesinden bu yana Rusya'ya önemli diplomatik ve ekonomik destek sağladığı belirtildi. Bu sayede Batı yaptırımlarının Moskova üzerindeki etkilerinin hafifletildiğine dikkat çekildi.

Putin'den Kuşak ve Yol projesine destek

Kuşak ve Yol projesi, 2013 yılında başlatıldı. Putin'in ziyareti, altyapı ve diğer projelere yaklaşık 900 milyar dolar fon sağlayan söz konusu projeye verilen desteğin bir göstergesi olarak göze çarpıyor.

Putin, seyahati öncesinde Çin devlet yayın kuruluşu CCTV'ye verdiği röportajda, Şi ile 40'tan fazla kez görüştüğünü ve "pek çok hoş anıya" sahip olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin mart ayında kendisi hakkında tutuklama emri çıkarmasından bu yana ilk yurt dışı gezisi için geçen hafta Kırgızistan'daydı.

Çin-Rusya temasları

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, pazartesi günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Wang-Lavrov görüşmesinde İsrail-Filistin çatışması da dahil olmak üzere çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunuldu.