'Finlandiya 20 Irak ve Kürdistan Bölgesi vatandaşını sınırdaşı etti'

Finlandiya, Kürdistan Bölgesi ve Irak'tan 20 vatandaşı zorla sınır dışı ederek Irak'a geri gönderdiği öne sürüldü.

'Finlandiya 20 Irak ve Kürdistan Bölgesi vatandaşını sınırdaşı etti'

Finlandiya’da mülteci olan Kürt gazeteci ve aktivist Resul Horremi, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, bu sabah saat 04:00'te Kürdistan Bölgesi ve Irak'tan 20 mültecinin Finlandiya'dan zorla havalimanına götürüldüğünü, her birinin dört polis eşliğinde Irak'a giden uçağa bindirildiğini belirtti.

Resul Horremi, Finlandiya tarafından sınır dışı edilen bazı mültecilerin 10 yıldan fazla süredir bu ülkede yaşadığını ve çocuklarının burada doğduğunu söyledi.

Sınır dışı edilme gerekçeleri arasında trafik ihlali ve yasadışı sınır geçişi gibi ilginç sebeplerin bulunduğunu ifade eden Horremi “Ancak bazı mültecilerin uyuşturucu ticareti ve başka suçlarla tutuklanıp sınır dışı edildi” diye konuştu.

Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ömer Berzinji, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Irak'ın Avrupa Birliği ile vatandaşlarının geri kabulü konusunda bir anlaşması olduğunu söyledi.

Berzinci, "Elçilik iki farklı durumda vatandaşların ülkeye dönüşü için geçici pasaport düzenliyor: Birincisi, kişi suç işlediğinde ve sınır dışı edilmek zorunda kaldığında, ikincisi ise kişinin kendi isteğiyle ülkesine dönmek istemesi durumunda gececi pasaportu alabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Berzinci, "Eğer bir ülke bir kişiyi sınır dışı etme konusunda ısrarcı olursa, o ülkeye baskı yapamayıp vatandaşımızı geri almayı kabul ediyoruz," dedi.