Çinli Yo'nun hayali Kürtlere damat olmak

Çin’den Kürdistan Bölgesi’ne gelen ve burada düzen kuran Ekin Yo (65), Kürt bir kadınla evlenmek istiyor.

Çinli Yo'nun hayali Kürtlere damat olmak

Çin’den Kürdistan Bölgesi’ne gelen ve burada düzen kuran Ekin Yo (65), Kürt bir kadınla evlenmek istiyor.

Çin’de geçim sıkıntısı nedeniyle 5 yıl önce Kürdistan’a gelen ve Süleymaniye’ye yerleşen Ekin Yo’nun artık tek bir hayali var: Bir Kürt kadınla hayatını birleştirmek...

65 yaşındaki Yo, 3 oğluyla birlikte 5 yıldır Kürdistan’da yaşıyor. Süleymaniye’de açtıkları parfüm dükkanını işleterek geçimlerini sağlıyorlar.

Çarşıda “Şık Adam” olarak tanınan Yo, Kürdistan’da hiçbir sıkıntısı olmadığını, sadece evlenmek için bir eş adayı aradığını söylüyor.

Yo, “Çin’de iş imkanları çok azdı, düşük bir maaş veriyorlardı. O kadar az bir ücret veriyorlar ki geçinebilmek çok zor. Hayatım boyunca çok ağır işlerde çalıştım. Şimdiki gençler rahatlıkta bile çalışamıyorlar” dedi.

“Kürtler çalışkan değil” eleştirisinde bulunan Yo, “Ülkemizde bir ekmek için 10 tuğla taşımak gerekiyor. Bu yüzden paranın, her şeyin değerini biliyoruz. Bizim gibi yüzlerce kişi ekmek parası için Kürdistan’a gelmiş. Bizim çok gördüğümüz paraya burda çoğu insan çalışmıyor” diye konuştu.

Yo’nun 37 yaşındaki oğlu, Kürt tüccarlarla iş görüşmeleri yapıyor.

Yo, “Büyük oğlum, Çin ile Kürdistan arasında ticaret yapıyor. Buraya gelmek de onun fikriydi. ‘Kürtler buradan eşya almaya geliyor, biz neden Kürdistan’a gitmeyelim?’ dedi. ‘Ürünlerimizi götürüp orada satalım’ deyince ben de kabul ettim” diye anlattı.

5 yıldır ülkesine gitmeyen Yo, Çin’de olup bitenleri internetten takip ediyor.

Yo, “Bütün sorun ve krizlere rağmen Süleymaniye benim için güzel bir kız gibidir. Süleymaniye yer yüzündeki cennettir, buradan gitmek istemiyorum” sözleriyle sevgisini belirtti.

Çin’deki eşinden boşanan ve Kürdistan’da yeninden evlenmek isteyen Yo, “Kürt yemeklerini ve kadınlarını çok beğeniyorum. Birkaç defa burada evlenmek için niyetlendim ama kısmet olmadı. Burada güzel bir kadınla evlenecek olursam, ömrümün sonuna kadar Çin’e dönmeyeceğim” dedi.