Ciwan Haco’dan yıllar sonra gelen Hülya Avşar itirafı

Ünlü sanatçı Ciwan Haco, menajerinden Türkiye’de birçok ünlü isimle düet yapması için öneri geldiğini ancak kendisinin Hülya Avşar’ı tercih ettiğini söyledi. Haco, Türkiye'de şu an teklif gelse dahi hiçbir konsere gitmeyeceğini belirterek bunun nedenini anlattı.

Ciwan Haco’dan yıllar sonra gelen Hülya Avşar itirafı

Rûdaw Podcasts’te Dilbixwin Dara’nın sunduğu Çawa Çêbû? (Nasıl Oldu?) adlı haftalık programının konuğu dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco, programın beşinci bölümünde yine hayatına dair merak edilenleri anlattı.

Haco, Avrupa’da katıldığı konserlerden, neden uzun süredir konser vermediğinden, Hülya Avşar ile düetinden ve Türkiye'ye neden gitmediğinden bahsetti. 

“Konserler henüz Kürt kültürünün bir parçası haline gelmemiş”

İlk konserini Almanya’da verdiğini anlatan Haco, “Konser ve etkinlikler birbirinden farklı şeyler. Konserler canlı sinema gibidir ama henüz Kürt kültürünün bir parçası haline gelmemişler” dedi.

Türkiye’de Kürt sanatçıların bu konuda ileriye dönük belli bir adım attığını ancak yasaklarla karşılaştığını söyledi.

“Kürtler ‘bu deli olmuş’ diyordu”

1980’lerde Avrupa’da çeşitli konserler düzenlediğini belirten Haco, “Kürtler o zaman da ‘bu deli olmuş’ diyorlardı. Siyasi partilerin düzenlediği geceler vardı. Newroz gibi etkinlikler vardı, halk onlara katılıyordu. Ancak konser başka bir şey. Biz de halk olarak çok daha iyi konserler gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

Neden uzun zamandır sessiz?

Ciwan Haco, “Sevenlerin neden uzun süredir sessiz olduğunu soruyor. Neden konserlere çıkmıyorsun?” sorusuna, “Birçok şey gibi konserler de azaldı. İnsanlar gelmeye hazır. Şimdi Güney Kürdistan’da konser planımız var. Baharda Süleymaniye’de başlayacağız, bakalım sonu bereye varacak” yanıtını verdi.

Rojava’da konser verecek mi?

Rojava’da konser vermek istediğini ancak şu an durumun buna müsait olmadığını dile getiren Haco, “Ancak şu an ne Rojava, ne de Kuzey Kürdistan’da konser verecek ortam yok. Tabi bunun sebebi Kürtler değil, Türk devletidir. Rojava’da Kürt halkının kendi haklarına sahip olmasını istemiyor. Orada özerk bir yönetime izin vermiyor. Mesele o parti veya bu parti değil, inan ki hangi Kürt partisi olsa Türkler yine kabul etmeyecek, onlara karşı savaşacak” yorumunu yaptı.

“Kürtler sahipsizdir”

“Kürtlerin büyük konserler organize edecek firmaları yok” diyen Haco, müzik ve sanat çalışmalarına müdahale eden ve tekeline alan Kürt partileri eleştirdi.

Haco, “Kürtler sahipsizdir. Kürtlerin büyük müzik şirketlerine sahip olmaması büyük bir sorundur. Burada mesele bazı partilerin yaklaşımıdır. Kürt müziğini de kendi tekellerine alıyorlar. ‘Müziği de ben yaparım’ diyorlar. Müziği de müzisyeni de serbest bırakmalıdırlar. Oysa müzik onların işi değil, onların işi siyasettir, politikadır, direniştir adına ne derlerse desinler odur. Ama müzik değil. Böyle olursa Kürt müziği gelişir. Umarım Kürtler profesyonel müzik şirketleri kurar ve bu onların işi olur” diye konuştu.

“Hülya Avşar ile klibi ben istedim”

Ciwan Haco’nun 2012 yılında Hülya Avşar ile Kürtçe düet yapıp “Esmer" isimli şarkıya çektikleri klibi çok konuşulmuştu.

Çözüm Sürecinde menajeri Ayhan Evci’den birçok Türk sanatçı ile düet yapması konusunda öneri aldığını anlatan Haco, “Bana birçok isim sundu ama ben Hülya dedim. Ayhan ‘neden’ diye sordu. Hülya gerçekten çok değerli ve iyi bir insan, sanata hizmet etmiş biri. Ayrıca Hülya Kürt bir sanatçı. Bu da benim için önemliydi” dedi.

Haco, Hülya Avşar’ın Kürt olduğunu inkar etmediğini, menajeri Ayhan’ın da ilk başta neden Avşar’ı tercih ettiğimi anlamadığını ancak şarkı çok dinlenince hak verdiğini söyledi.

Daha Hülya Avşar’ın programına konuk olduğunu hatırlatan Haco, daha sonra Çözüm Sürecinin sekteye uğradığını, Türkiye’ye gidemediğini ve Avşar ile de görüşmediğini anlattı.

Hülya Avşar’a aşık mıydın?

Haco, “Bazıları Ciwan Haco’nun Hülya Avşar’a aşık olduğu şeklinde dedikodu yaydı” şeklindeki yoruma, “Hülya Avşar benim için bir arkadaştı, hala bir arkadaş olarak onu seviyorum. O çok iyi bir insan” diye yanıt verdi.

Ünlü sanatçı, süreç devam etmiş olsaydı, babasının doğduğu Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Mizex köyünde veya Van’da ev alıp yerleşmek istediğini belirtti.   

Türkiye’de şu an Kürtler için “huzurlu bir ortam bulunmadığını” ve hala “terörist” damgası ile insanların tutuklandığını dile getiren Haco, “Ben yine yeniden bir süreç başlamasını, Diyarbakır’a, Batman’a rahat gidebilmeyi isterim” dedi.

“Batman’daki konseri devlet istedi”

Ciwan Haco, 2003’te Batman’da düzenlediği konserin bir benzerinin bugün yapılmasının imkansız olduğunu, devletin buna izin vermediğini söyledi. 

Haco, “Batman’daki konseri de devlet istedi, bir beyefendi üzerinden mesaj gönderdiler, Ciwan gelip konser verebilir dediler. Bugün de böyle bir sinyal verilirse bu demek oluyor ki devlet yeniden bir süreç başlamasını istiyor, Kürtlerle diyalog yapmak istiyor. Benim de talebim, arzum budur, gidip konser vermek değil. Bu halk artık huzur içinde, korkusuzca, kendi kimliği ile yaşasın artık” ifadelerini kullandı.

“Bu durumu protesto ediyorum”

Bugün Türkiye’de kendisine konser teklifi gelse bunu kabul etmeyeceğini dile getiren ünlü sanatçı, “Bu şartlarda davet edilirsem gidip konser vermem. Bu durumu protesto ediyorum. Halkım baskı altındayken gidip konser düzenlemem. Ama bu diğer sanatçılara gidip konser vermeyin demek değil. Aksine kim gidebiliyorsa gitsin ve daha çok konser versin. Konserler önemli, Kürtçe konserler olmalı. Benim durumun biraz daha farklı, ben Kürt halkının etkisinden çıkamıyorum, halkım ne isterse onu yaparım, onların hizmetindeyim. Şimdi halk benim gidip konser vermemi istemiyor” yorumunu yaptı.

Ciwan Haco, Rojhılat’a hiç gitmediğini ancak Urmiye, Mahabad, Sine’yi görmeyi çok istediğini söyledi.