Çocukları Kurtarın Vakfı: Lübnan’daki çocuklar bu yıl açlıktan ölebilir!
Save the Children Vakfı (Çocukları Kurtarın), Beyrut’taki bir milyona yakın insanın artık temel ihtiyaçları karşılayamadığı ve çocukların bu yıl açlıktan ölme ihtimali olduğu konusunda uyardı.
AFP’ye göre Save the Children tarafından yayınlanan raporda, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Beyrut’ta 564 bini çocuk olmak üzere 910 bin kişinin temel ihtiyaçlarını satın alacak parası olmadığına vurgu yapıldı.
Save the Children Lübnan Direktörü Jad Sakr, “Çocukların bu yılın sonundan önce açlıktan ölmesini izlemeye başlayacağız. Bu kriz, Lübnanlı ailelerin yanı sıra Filistinli ve Suriyeli mültecilere kadar herkesi etkiliyor” dedi.
Rapora göre çöken Lübnan ekonomisi nedeniyle aileler temel gıda, elektrik, yakıt, sağlık malzemeleri ve su ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanıyor.
Söz konusu raporda, ülkenin güneyinde yaşayan üç kız çocuğu annesi Suriyeli bir kadının anlattıklarına yer verildi.
Söz konusu Suriyeli kadın, “Yiyeceğimiz varsa yiyoruz, yoksa aç kalıyoruz” ifadelerini kullanarak, 9 yaşındaki kızından ana caddeye çıkarak mendil satmasını, iki kız kardeşi için yiyecek ve süt satın alacak para kazanmasını istediğini belirtti.
Save the Children, ayrıca acil yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile henüz bir anlaşma yapmayan Lübnan hükümetini, en savunmasız kişilerin temel ihtiyaçlarını kapsayan yardım mekanizmaları kurmaya çağırdı.
Lübnan, yaklaşık bir milyonu Birleşmiş Milletler’e (BM) kayıtlı 1,5 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Hükümet ayrıca Lübnan’da 174 binden fazla Filistinli mültecinin bulunduğunu tahmin ederken, gayri resmi bilgilere göre bu sayı 500 bine yaklaşıyor.
Lübnan, yakın tarihinin en kötü ekonomik çöküşüne tanık olurken, yerel para birimi yüzde 80’den fazla değer kaybetti.
Lübnanlılar sosyal medya üzerinden çocukları için bebek çantası da dahil giysi ve eşyalarını takas etmek zorunda kaldı.
Lübnan halkının yaklaşık yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve ufukta ülkeyi krizden çıkaracak bir çözüm de görülmüyor.