'AB, Türkiye ile sınırları açmayacak'

'AB, Türkiye ile sınırları açmayacak'

İki haftada bir Covid-19 nedeniyle sınırların açılacağı ülkeler listesini güncelleyen Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'ye kapıları kapalı tutacağı belirtildi.

Daha önce Fas ve Cezayir gibi ülkelere kapıları açan Birlik'in bu ülkelerde artan vaka sayıları nedeniyle sınırları yeniden kapatacağı kaydedilirken, Türkiye de seyahat edilebilir ülkeler listesine alınmayacak.

Euronews'da yayımlanan kulis habere göre, AB 1 Temmuz'da sınırlarını Cezayir, Avustralya, Gürcistan, Japonya, Kanada, Fas, Karadağ, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay ve bazı şartların yerine getirilmesi halinde Çin'e açmayı kararlaştırmıştı.

Brüksel, 16 Temmuz'da ise listede bulunan ülke sayısını 14'ten 12'e düşürdüğünü duyurmuştu. Vaka sayısının artması üzerine Sırbistan ve Karadağ'a kapılar yeniden kapatılmıştı.

Sınır kontrolü her ülkenin kendi sorumluluğu altında. AB'nin aldığı karar tavsiye niteliğinde. Birçok ülke için kısıtlamalar devam ederken Avrupa Birliği vatandaşları ve aile üyeleri bu durumdan muaf tutulacak.

Türkiye, ABD, Brezilya, Rusya, Hindistan ve İsrail vatandaşları da 'güvenilir' ülke olarak ön plana çıkmadığı gerekçesi ile daha önce listeye girememişti. Avrupa Birliği ağustos ayı başında dış sınırlarını açacağı güncel listeyi açıklayacak.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz